Във всички училища в Община Тервел удари първия училищен звънец

Във всички училища в Община Тервел удари първия училищен звънец
Кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов бе гост на празника в СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел

Броят на учениците в осемте училища в общината е  1024, което е с 96 по- малко в сравнение с миналата година.


Първокласниците през новата учебна 2023/2027 година са 111, което е 22 повече от предходната година. За първия учебен ден Общината осигури за всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове, химикали, боички и т.н.


В детските градини в общината ще се обучават 347 деца, което е с 34 по-малко от миналата година. Те ще бъдат разпределени в девет детски градини, 3 от които с изнесени групи. И тази година всички детски градини и детска ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли се финансират от държавния и от общинския бюджет. Заплаща се единствено таксата за получаване на храна за деца до 2 години, които ползват услугите на детската млечна кухня. Единствено в ДГ 1 „Детелина“ в гр. Тервел учебната година стартира в условията на ремонтни дейности, които ще приключат до края на м. октомври. До тогава дейността на две от групи ще бъде организирана в сградата на Детската ясла, която е в съседство на сградата на детската градина.


Община Тервел остава една от малкото общини, която осигурява допълваща подкрепа за децата от детските градини, на които е осигурена работа с психолог, с ресурсен учител и логопед. От новата учебна година логопедична подкрепа е осигурена освен за децата от детските градини, и за учениците от всички училища, като кабинетът ще бъде разкрит в ЦПЛР „Малкият принц“. Там учебната година ще стартира на първи октомври.  Всички учители, ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно.


В детските градини и детската ясла децата получават закуска, плод или мляко, обяд и следобедна закуска. В училищата е осигурено столово хранене, в т.ч. и в с. Безмер, в което то ще стартира през тази учебна година. За пет от училищата и пет от детските градини храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения. В детска ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 28 деца, отглеждани у дома.


Медицинските лица са шест, като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+