Литературни беседи с именити български творци на Националните културни празници “Албена”

Литературни беседи с именити български творци на Националните културни празници “Албена”
За поредна година няколко населени места в община Генерал Тошево бяха домакини на Националните културни празници „Албена“ 2023


Литературният  форум имаше възможността да запознае жителите на селата Дъбовик и Красен, както и тези на град Генерал Тошево, с най-новите творби и произведения на редица известни български поети, писатели и публицисти.


В селата Дъбовик и Красен и в общинския център пристигнаха литературният критик и историк Панко Анчев, историкът Стоян Райчевски, поетите Иван Есенски, Атанас Звездинов, Боян Ангелов и Надя Попова, белетристът Христо Славов, журналистът Енчо Господинов и Иван Гранитски – директор на издателство “Захарий Стоянов”. Всички те имаха възможност да представят пред публиката свои нови поетични, историографски и литературно-критически творби.


Особен акцент в тазгодишните Национални културни празници „Албена“ беше поставен върху честването на 135-годишнината от рождението на голямата българска поетеса Дора Габе, на което вестник „Словото днес“ и списание „Везни“ посветиха свои специални броеве. Тези специални издания бяха представени в село Дъбовик (родното място на поетесата). Там се получи интересна беседа, като основната тема беше свързана с живота на известната българска поетеса Дора Габе. След официалната част от събитието гостите успяха да разгледат музейната експозиция и да се разходят до величествените дъбове в селото. 


В село Красен творците присъстваха на откриването на паметна плоча в памет на академик Антон Дончев, който като част от тогавашната делегация на Националните културни празници „Албена“, през 2005 година, засажда една бреза пред входа на старото училище в селото – там, където е бил за кратко учител Йордан Йовков.


 


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+