Добричкият окръжен съд отказа да предаде 33-годишен на румънските власти

Добричкият окръжен съд отказа да предаде на румънските съдебни власти 33-годишния Асен Т.Д. от с. Подслон, община Ген. Тошево. Той е издирван от Районен съд – Мангалия, с Европейска заповед за арест, за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. През 2003 г. Асен Д. е бил осъден в Република Румъния за незаконно преминаване на държавната й граница и за фалшива самоличност.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира днес пред съда, че са налице основания за отказ за изпълнение на Европейската заповед за арест. Събраните по делото доказателства показват, че през 2004 г. Асен Д. е осъден от Районен съд – Ген. Тошево, за това, че на 27.09.2003 г. е преминал държавната граница в района на ГКПП Кардам без необходимото разрешение, т. е. незаконно. Делото в Районен съд – Мангалия, е водено за същото деяние. Държавното обвинение смята, че двете присъди се отнасят за едно и също престъпление. В румънската присъда е посочено също, че с деянието Асен Д. е целял да избяга изтърпяването на наказание у нас.


Обстоятелството, че той е осъден от български наказателен съд с влязла в сила присъда за това престъпление и той е изтърпял определеното му наказание, е основание за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест, посочи прокурорът. Той добави като втори аргумент, че Асен Д. изтърпява в момента в Затвора във Варна наказание лишаване от свобода, присъдено от български наказателен съд. По него му остават да излежи 3 години и 8 месеца.

Адвокатът на Асен Д. помоли Добричкия окръжен съд да уважи искането на румънския съд за неговото предаване за изтърпяване на наказание там. Защитникът посочи, че с присъдата на Районен съд – Мангалия, той е наказан и с 6 месеца лишаване от свобода за използване на фалшива самоличност. Адвокатът припомни, че на 15.09.2010 г. Асен Д. даде доброволно съгласие да бъде предаден на румънските съдебни власти.

Самият той заяви днес, че желае да бъде предаден на румънския съд.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че сред събраните по делото доказателства са присъдата на Районен съд – Мангалия, и текстовете от техния Наказателен кодекс, по които е осъден. От община Добрич бе изискано удостоверение за идентичност на имената му, тъй като по лична карта те са различни от посочените в Европейската заповед за арест.

Добричкият окръжен съд потвърди мярката за неотклонение подписка на Асен Д. до влизане на решението за отказ от предаването му. То може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.