Предлагат ремонт на улици и тротоари и създаване на фонд Здраве

Публичното обсъждане на проекто-бюджета на Община Добрич се провежда за четиринадесети пореден път.

Предлагат ремонт на улици и тротоари и създаване на фонд Здраве

В първия етап на обсъждането на отчета за изминалата година и проекто–бюджета за настоящата участие взеха НПО, граждани, хора с увреждания и пенсионери.

Въпреки кризата в Европа, отчитаме една успешна 2011 година, заяви зам. кметът на Добрич Иван Колев. Бюджет 2011 е бил в размер на 55 103 775 лева. Малко над 3 милиона и половина е преходният остатък. Прави впечатление, че собствените приходи на общината са се увеличили в сравнение с предходната 2010 г.

Предложеният бюджет за тази година се основава на реалистична прогноза за приходите и консервативна политика на разходите, обясни Иван Колев. Той е в размер на 44 297 471 лева. Местните приходи са 20 293 634 лева, а тези за делегирани от държавата дейности - малко над 24 милиона. Бюджет 2012 е по-малък от предходните, тъй като през 2010 г. бяха усвоени 4 милиона от общинския кредит, а през изминалата - още 6 милиона лева. Не се променя размерът на местните данъци през 2012 година.

Искане за нова тротоарна настилка по ул. "Хан Тервел" поставиха жителите на Рилските блокове. Тя не е ремонтирана от половин век. Искането ще бъде подкрепено с подписка. Жителите на квартала поискаха и изграждането на детска площадка, каквато към момента няма в района западно от жп гарата.

Изказалите се граждани предложиха още цялостен ремонт или поне изкърпване на средния път в лозята, преасфалтиране на ул. Любен Каравелов, ремонт на тротоарите по ул. Славянска и подобряване на инфрастуктурата около ул. Силистра бл.55.

Предложение направи и общинският съветник от Атака Атанас Атанасов - за създаването на фонд "Здраве". Чрез него ще се подпомагат финансово млади специалисти в МБАЛ - Добрич. Целта е те да бъдат задържани на работа в нашия град. Подпомогнатите с общински средства ще се ангажират да останат в Добрич поне в следващите 5 години. Нашата болница се изпразва от специалисти, алармира Атанас Атанасов.

Всички направени предложения ще бъдат внесени за обсъждане в постоянните комисии на общинския съвет.

По-късно днес, от 16 часа, отново в голяма заседателна зала на Община град Добрич обсъждането продължава с младежки организации. В петък, от 11 часа, проекто–бюджетът за 2012 г. и отчетът за изминалата ще бъдат обсъдени с представители на бизнеса в Бизнес–залата на Община Добрич.


 

img_6471_600