Добричкият окръжен съд върна на прокуратурата дело за катастрофа с 16-годишна жертва

Добричкия окръжен съд върна на Окръжна прокуратура – Добрич, наказателното дело срещу 38-годишния Кънчо Ян. Г. от Добрич. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 20.08.2009 г. в гр. Добрич при управление на автомобил „ВАЗ”, в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 1,34 промила, е нарушил правилата за движение – движил се е със скорост над ограничената до 50 км в час, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишен младеж.

Добричкият окръжен съд върна на прокуратурата дело за катастрофа с 16-годишна жертва

Според обвинителния акт пострадалият е управлявал мотопед, с който приближил спиращи автомобили. Мотопедистът предприел маневра изпреварване. Когато бил до лявата задна врата на едната от колите, пострадалият паднал от мотопеда. „При падането стъпенката на мотопеда задрала в асфалта и след около 2 метра мотопедът останал на пътя. Пострадалият продължил да се търкаля в насрещната лента. Обвиняемият, който се движел със скорост около 81 км в час, задействал спирачния механизъм и отклонил движението си на дясно, но въпреки това в лентата за движение на автомобила последвал удар с предната му част, провлачване и прегазване на пострадалия.” Причина за смъртта на 16-годишния е тежка черепно-мозъчна травма, получена при пътно-транспортното произшествие.

По искане на родителите на пострадалия, Добричкият окръжен съд ги конституира като частни обвинители.

Адвокатът на подсъдимия помоли делото да се гледа като съкратено съдебно следствие.

Съдебният състав намери, че не следва да се дава ход на делото нито по общия ред, нито като съкратено съдебно следствие. Съдът констатира, че съдебното производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, ограничаващи правата на защита на подсъдимия. Съдът посочи, че в обвинителния акт не са изложени в нужната пълнота и задълбоченост обстоятелствата, характеризиращи извършеното престъпление. Сред допуснатите пропуските са, че не е дадено конкретно описание на пътния участък; не са отразени местоположенията на участници в движението; не са посочени следите, оставени от превозните средства на подсъдимия и пострадалия. На второ място съдът констатира, че не са уточнени причинените с престъплението материални щети, а включването им ще очертае в пълнота степента на обществена опасност на извършеното.

Актът на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване.