Плащаме данъци и осигуровки и по интернет

Всички данъци и осигурителни вноски могат да се платят чрез интернет. Това става в онлайн системата за плащане на НАП.

Плащаме данъци и осигуровки и по интернет

Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрации в сайта на приходната агенция и в един от порталите за електронно плащане  - www.ePay.bg  или www.eBg.bg. Плащането през интернет струва под 1 лв. независимо от наредената сума и спестява време и разходи в сравнение с конвенционалните разплащания. От НАП напомнят, че за успешно плащане на данъци и осигуровки по интернет клиентът трябва да знае точния размер на своето задължение. Лихвен калкулатор помага да се изчислят изтеклите лихви за закъснели плащания, допълват от приходното ведомство.


Освен за директно плащане  електронната система може да се използва и за попълване и разпечатване на платежно нареждане, което да бъде представено в произволно избрана банка.

 

На 10 февруари изтича срокът, в който гражданите могат да платят с отстъпка от 5% данъка за довнасяне по годишните декларации за облагане на доходите. От тази година плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден.  

 

Освен по интернет, плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.


Данъците и осигурителните вноски се заплащат по банковите сметки на НАП. За  физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес. Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящия номер на данъчната декларация, като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

 

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата на агенцията (www.nap.bg).

 

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.