Зооспециалисти в Балчик предлагат нов модел за отопление на жилища

Системата е вдъхновена от природата

Зооспециалисти в Балчик предлагат нов модел за отопление на жилища

Зооспециалисти в Балчик предлагат нов модел, вдъхновен от природата, за отопление на жилища. Подобно на квачката, която топли яйцата и новоизлюпените пиленца, и апартаментите могат да бъдат сгрявани чрез специална система, монтирана на тавана, обясни един от авторите на проекта - зооинженерът Стоян Неделчев. По думите му решението, което се родее с биофизиката, е регистрирано в дружеството "Български иновационни проекти", пише БТА.

 

Неделчев разказва, че е стигнал до идеята заедно със съпругата си - зоотехник по професия, след близо 30-годишен опит в отглеждането на животни. Както квачката не губи топлина при мътенето, така и специалната система от водопреносители, монтирани на тавана, ще съхранява топлината на въздуха при минимални разходи, убеден е Неделчев.

 

Според него е достатъчно температурата на системата да бъде само с няколко градуса по-висока от температурата в помещението. Терморегулатор и микропроцесор ще засичат кога в жилището има обитатели, за да се поддържа ефективно отопление. Гипсокартон пък ще придава по-голяма естетика на тавана.

На същия икономичен принцип жилището може и да се охлажда през лятото, смята зооинженерът Стоян Неделчев.