Какво се случва със Сердика?

В последните дни се носят упорити слухове за масови съкращения във „Фама Сердика” ЕАД и изнасяне на производството на млекопреработвателното предприятие в друг град.

Какво се случва със Сердика?

Всъщност нито в бюрото по труда, нито в общинска администрация е постъпвала информация за масови съкращения там, както е редно по закон.



В рамките на няколко дни се опитвахме да открием отговорна личност от фирмите – матрьошки, в които се губи дирята не само на добричкия млекозавод, но и на множество други български фабрики, засмукани във фунията на един чужд холдинг. Едва ли е изненада, че не успяхме да открием такъв човек, който да застане с честни отговори  пред нашите читатели.


Предисторията е следната: Собственикът на  „Фама Сердика” ЕАД -  „Фермер” 2006 ЕООД изпада в несъстоятелност през миналата година и Варненския окръжен съд потвърждава това със свое решение на 19-ти октомври. В него е записано, че се прекратява дейността на предприятието, наложена е обща възбрана и запор върху имуществото на „Сердика”, осребряване и  разпределение. Заложен кредитор е „Белла България” АД. Веселин Рашков е назначен за временен синдик, с определение на съда от 27 декември м.г. Посоченият от него телефон за контакт остава безмълвен.


Новите обстоятелства са вписани в Търговския регистър, от който става ясно, че още през август по давление на „Белла” е престъпено към опис на активите на „Сердика”. Публикувани са списъците с кредитори, както и на вземанията на предприятието. Дружеството притежава множество поземлени имоти и сгради, освен производствените линии. Част от въпросителните са свързани с тях.


И въпреки, че от "Белла България" отрекоха да са собственик на млекозавода, става ясно, че „холдингът направи индиректна покупка на добричката "Фама Сердика", както писа „Капитал”. Дори и „Ипекс груп” да е действителен собственик, както се опитаха да ни уверят от „Белла”, то те са в един холдинг – холандския „Импала инвест”. От своя страна,  „Ипекс” е свързана с дистрибуцията на добричките марки „Дъга” и „Рилци”, произвеждани от „Акурат-млечна промишленост” ЕООД.

 

Последното дружество дори поиска от община Добрич сливане на имоти в „Стопански двор – Рилци” за „нови инвестиционни намерения на инвеститора за изграждане на допълнителни мощности за производство на млечни продукти с марката „Дъга” и „Рилци”, преди година и половина.

 

Към днешната дата „Акурат” е собственост на „Унибел” АД, с благословията на Комисията за защита на конкуренцията от миналия февруари. Както можете да се досетите, „Унибел” е собственост на "Импала Инвест", Холандия. Според търговския регистър, собственик на дружеството "Ипекс груп" вече е "Фреш лоджик", чийто собственик е "Импала инвест".