"Януари" в топла и обновена камерна зала на драматичния театър

„2011 година, банално казано, е успешна за нашия театър”, смята директорът Иван Мандев – мнение, което съвпада с това на неговите колеги. Успешен сезон оставят зад гърба си, но не го „загърбват”, а продължават напред. „Учим се да живеем по време на криза и да я надживяваме с усмивка.”

"Януари" в топла и обновена камерна зала на драматичния театър

Камерна зала вече е реновирана, осъвременена, климатизирана, с ново техническо оборудване за професионална работа. Капацитетът на залата към момента е 130 места, с амбицията за напред да събира и 180 зрители. Средствата за обновяването и отоплението й са от делегирания бюджет на театъра, чрез добра реализация на спектаклите му.


 

Театралите се надяват публиката да оцени уютната обстановка, която са успели да създадат със собствени усилия и в студените зимни вечери „ да я откъснат от недотам усмихнатата действителност и да й подарим една усмивка”, допълва Мандев.

 

Декорът на Декорът на "Януари" - сценография Виолета Радкова 

Подобна схема за голяма зала обаче, е извън финансовите възможности на екипа на продуцентския център, защото е необходим ресурс от порядъка на няколко милиона лева. Но първата стъпка е факт – осъществен е архитектурен и технически проект за цялостното реновиране на сградата на театъра, отново със собствени средства.      

 

Само отоплението, вентилацията и климатизацията на голямата зала и фоайетата струва 1,2 млн. лв. Това е първата част от проекта, за която спешно се търсят пари, за да може следващата зима зрителите да бъдат посрещани и там.

 

Що се отнася до театралния афиш през новия сезон, той също е амбициозен, както и досега. В края на месеца е премиерата на „Януари” по Радичков, готвена под ръководството на щатния режисьор Цветан Даскалов. Пъстър и неочакван ще е афишът до края на сезона, вероятно ще бъдат включени съвременни американски драматурзи и класици като Чехов. Развива се идея за Международен театрален фестивал на американската съвременна драматургия.

 

p1230005_600