Заразно зло: Добивът на газ от въглища - опасен като шистовия газ

И до САЩ ли е стигнала дългата ръка на Газпром, че вестник "Ню Йорк Таймс" информира какви са пораженията от добива на шистов газ в щатите, попитаха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ – Добрич.

Заразно зло: Добивът на газ от въглища - опасен като шистовия газ

В решението на парламента липсва едно от нашите искания - да се забрани и добива на газ от въглища, алармираха на пресконференция днес от сдружението. Това е било заложено в първоначалния вариант на забраната, но после е отпаднало.


 

Добивът на газ от въглища е не по-малко опасен от добива на шистов газ, категорична е Пепа Ангелова.

 

Най-големият въглищен басейн се намира в района на Каварна и Балчик.

 

Никой не ни плаща, напротив - дори влагаме собствени средства, заяви на днешната пресконференция Синтия Недялкова - член на Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ – Добрич. Газпром пари не ни е давал, коментира тя изказванията на министър Трайков. За първи път в България гражданското общество надигна глас и бе чуто, допълни Недялкова. 

 

И до САЩ ли е достигнала ръката на Газпром, щом вестник "Ню Йорк Таймс" съобщава какви са последствията от добива на шистов газ, допълни Пепа Ангелова.

 

Граждански инициативи също трябва да участват в контрола на сондите във връзка с приетата забрана, като трябва да се извършват и внезапни проверки каква технология се използва, казаха още участниците в пресконференцията.

 

От сдружението срещу добива на шистов газ ще настояват освен за решение и за закон, с който да се забрани технологията хидравличен удар. Те поискаха и преразглеждане на всички концесии за природните богатства през последните 22 години, които определиха като "криминален период".

 

Екатерина Димова пък съобщи, че сондата край Рогозина попада в защитена зона "Крайморска Добруджа", което според нея е нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).