35 години от полета в Космоса на втория български космонавт

Днес се навършват 35 години от полета на втория български космонавт Александър Александров

35 години от полета в Космоса на втория български космонавт

На 7 юни 1988 космическия кораб "Союз ТМ-5" с космонавти Александър Александров, Анатолий Соловьов и Виктор Савиних излита от Байконур.



Екипажът прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция „Мир“.

Успешно се завръщат на Земята на 17 юни. По време на полета Александров извършва 59 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. Те са разработени от Института за космически изследвания при БАН.

Този полет превръща България в шестата държава в света изпратила двама души в Космоса.

Александър Александров завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР, Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“.

Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. На 26 април 2002 г. е удостоен с висше военно звание бригаден генерал. Награден е с орден „Стара планина“. С указ № 246 от 11 декември 2013 г. за особено големите му заслуги за укрепване и развитие на въоръжените сили е повишен във висше военно звание в резерва генерал-майор. На 13 март 2019 г. „за големите му заслуги за развитието и укрепването на въоръжените сили, за дългогодишната му и безупречна служба и за приноса му за националната сигурност на Република България“ е награден с орден „За военна заслуга“ първа степен.

В родния му град Омуртаг на площад „Александър Александров“ има монумент „Космонавт“. Статуята представлява модернизиран и футуристичен сборен образ на космонавт. Нейни автори са двама казанлъшки скулптори – Доко Доков и Димитър Койчев.

Източник: moreto.net