Безплатни прегледи на сърдечно болни деца на 8 юни в МБАЛ Добрич

Асоциация „Детско сърце - гр. Добрич“ възобновява годишните медицински прегледи на сърдечно болни деца от Добрич и региона след тригодишно прекъсване поради пандемията от КОВИД 19

Безплатни прегледи на сърдечно болни деца на 8 юни в МБАЛ Добрич

Прегледите се организират от асоциациите „Детско сърце“ в Добрич и София и се провеждат в тясно сътрудничество с МБАЛ Добрич. 


Поканени са проф. Анна Кънева и проф. Маргарита Цонзарова – специалисти от Клиниката по детска кардиология при Националната кардиологична болница – София, където се намира и единственият Референтен център по детска кардиология в България. Заедно с началника на отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич д-р Йовев специалистите от София ще прегледат 20 деца със средна до висока степен на сложност и необходимост от ежегодно проследяване на заболяването. 

Медицинските прегледи се осъществяват изцяло от дарения и по предварително изготвен график. Прегледите са напълно безплатни за родителите, членове на Асоциация „Детско сърце – гр. Добрич“, а положеният от лекарите труд е безвъзмезден. 

Годишните медицински прегледи през тази година съвпадат с 30-годишнината от основаването на Асоциация „Детско сърце – гр. Добрич“ и за пореден път ще допринесат за ограничаването на заболеваемостта и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания сред децата от област Добрич, както и за намаляване на неравнопоставеността сред част от тях по отношение достъпа до ресурсите на здравеопазването, породени от неинформираност или липса на средства на техните родители. 

Прегледите ще се проведат на 8 юни в Отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич.