Пътуващата изложба „110 г. българска бойна авиация“ гостува в Шабла

На площада пред НЧ „Зора 1894“ Шабла официално бе представена пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили „110 г. българска бойна авиация”. Събитието съвпада с откриването на бойни стрелби „Шабла 2023 година“ на полигона край града

Пътуващата  изложба „110 г. българска бойна авиация“ гостува в Шабла

Експозицията откри заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, а за празничното настроение допринесоха и изпълненията на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.


Прозвучаха стихове в изпълнение на деца от Шабла – Матей Семерджиев, Ралица Маринова и Александра Панова.

На откриването, кметът на общината Мариян Жечев благодари на военнослужещите от поделението в града, които винаги се отзовават при влошена зимна метеорологична обстановка.

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически. Част от събитието беше и щандът на Български пощи, които вече 144 години са близо до военните и предават техните послания. Те показаха картички и пощенски марки.

Изложбата гостува вече в Пловдив, Ямбол и Стара Загора и ще бъде показана и в други български градове с богато авиационно минало и традиции, какъвто е и Шабла. През настоящата 2023 г. Командването на ВВС планира да зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже фотосите в повече от тринадесет града.