Археология на щастието е мотото на тазгодишното издание на Фестивала Процес Пространство

През 2023 година фестивал „Процес Пространство“ отбелязва своето 34-то издание под мотото „Археология на щастието“, което ще протече на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се постави с изложба на 31 май в Градска художествена галерия – Русе, а финалът е Балчик в уикенда 9-11 юни. Във Варна е едно от най-провокативните събития – изложба „ТУХЛАТА/ 2023“

Археология на щастието е мотото на тазгодишното издание на Фестивала  Процес  Пространство

Мотото на фестивала за 2023г. АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО има за цел да ни замисли относно различните разбирания за понятието щастие в съвременното общество, артистичните пориви, търсения, емоции и процеси, които ни доставят удовлетворение от живота, удоволствие или пък ни правят нещастни. Индивидуалните вълнения, отнесени към ежедневните проблемите, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, отнесени към напредъка и промените около нас и на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на артистите участници, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала.



„Процес – Пространство“ е платформа, изградена за артисти и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ, дискусии по актуални теми, свързани с култура и изкуство.

Основен организатор на форума е фондация „Процес – Пространство“. Под егидата на организацията в периода на месеците март и април се провежда арт акция „ТУХЛАТА/ 2023“, която включва 150 селектирани творци от цялата страна. Резултати от акцията и имената на крайните участници ще бъдат изложени по време на фестивала в Балчик, както и в съпътстващите събития. В рамките на фестивала в Балчик ще се открият две изложби, които са със свободен достъп за публика:

Изложбата  „Димитър Грозданов – другото лице“ в градска художествена галерия Балчик на 09.06.23г. от 17:30ч. Експозицията представя по редки творби на художника и изкуствовед от частни колекции и може да бъде видяна до 05.07.2023г.

Изложбата  „АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО“, с откриване на 10.06.23г. от 18:00ч. в информационен център „Мелницата“, ет. 4. Експозицията представя художествени произведения от 34-то издание на фестивал „Процес – Пространство “, която може да бъде видяна до 05.07.23г. Куратор е Христина Бобокова, арт директор Рада Якова.

Участници: Константин Константинов (България), Илиана Илиева (България), Иглика Христова (България), Рада Якова (България), Силвия Богоева (България), София Димова (България), YO/KO+INA (България), Катрин Томова (България), Ники Сотиров (България), Мариус Стролиа (Литва), Вилма Силейкиене (Литва), Ник Твалвхофен (Холандия), Марко Майер (Холандия).

На 10.06.23 ще се проведе еднодневен форум под формата на дискусия на тема „Проблеми и перспективи на съвременното изкуство в България/ 2023“ в конферентна зала „Мелницата“, ет.6, гр. Балчик., от 10:30ч. до 15:30ч.

За лектори на дебата са поканени личности, работещи в сферата на съвременното изкуство, куратори, журналисти, културолози, които ще представят свои мнения, наблюдения и позиции по теми с акценти: познанията и възприемането на съвременното изкуство в България; публики за съвременно изкуство в страната; експониране, изложбени пространства и музеи за съвременно изкуство в България; пазар и колекциониране на съвременно българско изкуство.  Лекторите са  Маргарита Доровска (Директор на музей на хумора и сатирата в Габрово, куратор), Георги Лозанов (философ, анализатор, журналист, преподавател),  Греди Асса (художник и преподавател),  Ралица Герасимова (куратор, представител на неправителствения сектор, работещ за развитие на съвременно изкуство в България),  Владимир Илиев (колекционер и собственик на галерии в България и чужбина),  Иглика Христова (преподавател по изкуства в Сорбоната/Париж, съвременен артист),  Радослав Механджийски и Теодора Константинова (създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art & Culture) и  5New Artist Studio (създатели на документалният филм „От къде на къде българско изкуство“).