Деница Сачева: Ще се противопоставим на всякакъв опит за демонтиране на държавата

За шансовете страната ни да има редовно правителство, разговаряме с депутата от ГЕРБ-СДС от Добрички многомандатен район Деница Сачева

Деница Сачева: Ще се противопоставим на всякакъв опит за демонтиране на държавата

Днес ПП-ДБ  получават от Президента  втория мандат. Какви са шансовете с днешна дата да има редовно правителство?



Ние все още вярваме, че да има стабилно редовно правителство е по-добрият сценарий за България, тъй като шести поред предсрочни избори няма да донесат много по-различни резултати от една страна, а от друга - ще продължи безвремието, в което се намираме. Ще задълбочи политическата криза, защото без работещ Парламент няма да може да бъде приемано нужното законодателство, няма да има бюджет, не само за 2023 г., но вероятно и за 2024 г. ще бъде поставен бюджетът  под риска. Така че, със сигурност усилията да има стабилно редовно правителство трябва да продължат дори и в тази точка на замръзване, в която се намираме в момента.

 

Какви са предпоставките преговорите да бъдат размразени, тъй като времевият отрязък вече не е толкова голям, той е само една седмица?

Не е въпросът да има какво да е правителство. Въпросът е да има стабилно редовно правителство. Такова може да има тогава, когато се отчита вотът на българските граждани. Те ясно казаха ГЕРБ-СДС е първа политичска сила, ПП-ДБ втора политическа сила. Едните с 69, другите с 64 депутата. Съответно вече са 63-ма, не знаем колко още могат да продължат тези процеси на отлюспване в коалицията ПП-ДБ, но трябва да  бъдат отчитани тези резултати. Трябва да бъде ясно, че това, което се случва в момента, на практика е един опит за диктат от страна на ПП с техните 37 вече депутати, след напускането на Радостин Василев, да притежават цялата власт еднолично.  Виждате, че техните коалиционни  партньори от ДБ не участват във формирането на правителство. Това всъщност е ключовият момент, който прави едно бъдещо редовно правителство нестабилно. Така че, това което ние ясно казахме, че трябва да има експертно правителство, политическите фигури и лидери да се дръпнат назад и да не участват. И, разбира се, от наша гледна точка смятаме, че е справедливо и правилно Мария Габриел да бъде първия ротационен премиер в едно такова бъдещо правителство. Защото, първо, това ще отчете вота на гражданите и второ, Мария Габриел е човекът, който може да реализира задачите, които едно таково правителство си поставя. Защото, ако на първо място поставяме Плана за възстановяване и устойчивост, Еврозоната, Шенген, европейските еврофондове, проекти и програми, които трябва да започнат своята реализация, то смятам, че за всички български граждани е ясно кой е човекът, който разполога с контактите и възможностите всичко това да  се случи. И това безспорно е Мария Габриел, а не  акад. Николай Денков.

 

Акад. Денков вчера каза по БТВ, че такъв сценарий не стои на дневен ред

ПП казаха, че никога няма да правят нищо с ГЕРБ.  Казаха, че никога няма да приемат  човек от ГЕРБ в кабинета си.  Казаха, че никога няма да сменят министрите си. Пък след това казаха, че може би са склонни да променят имена. Така че, всички тези заклинания в една такава ситуация, която изисква по-скоро разум, а не политически инат, не ги примам все още сериозно.

 

Ако и този мандат  не бъде реализиран,  има ли шанс кабинет да бъде сформиран с третият  мандат?

На мен не ми се иска да дискутирам хипотези за третия мандат преди да сме изчерпали напълно втория. На практика в българската политика доказахме, че всичко е възможно. Че няма невъзможни неща, за съжаление в лошия смисъл. Но, нека да се концентрираме  върху това България да има стабилно правителство с ясно изразени евроатлантически цели и задачи.  Защото в момента България в тази политическа криза се превръща в терен за хибридни атаки. Има много сериозна опасност за нашия геополитически избор, който може да ни върне години назад. Можем да изпаднем  от ръба не само на Европа, но и от ръба на историята и бъдещето въобще.  Така че, трябва да можем в този момент да отсеем зърното от плявата, да си поставим по-големите задачи, за да можем да осигурим  известна стабилност в страната поне за един, като минимум, едногодишен период.

 

Как разчетохте записите, които бяха разпространени преди дни? 

Първо, аз бях шокирана от тези записи, защото съм участник в част от преговорите  и мога да ви кажа, че да,  ПП винаги са били дръзки, винаги са били с малко повече самочувствие отколкото има покритие, но това, което чух в тези записи, беше наистина скандално. От гледна точка на начина на мислене и второ от представата им за това как се  управлява държава. Това, че се говореше за масови чистки и то само на база политическа принадлежност,  а не на база професионални качества,  наистина е нещо стряскащо. Защото смея да твърдя, че включително и когато самата аз бях министър на труда и социалната политика за миг дори не съм си позволявала  да подхождам  към някой колега от социалната  система предубедено,  защото той има други политически виждания, различни от моите.  Затова аз съм изключително възмутена  от този начин  на мислене.  Да се махне някой, който не си върши работата, но е получавал политическа протекция, е едно. Но да махнеш някой, просто защото е член или симпатизант на партия, е нещо скандално.

Второто нещо, което беше шокиращо за мен, беше това, че Асен Василев непрекъснато казваше,  че “закнонно или незаконно“ нещата трябва да се случат. Моето впечатление беше, че всичките тези млади хора протестират за върховенство на закона. Те с тази идея дойдоха. С това всъщност накараха своите избиратели да гласуват за тях, че те ще спазват закона. За всички вече е ясно, че вече законът за тях е нещо, което не е задължително да се спазва. Конституцията е нещо, което не е задължително да се спазва и това в крайна сметка нямаше как да остане без реакция. Шокиращо  е да чуеш, че „500 директори на училища са подготвени за уволнение или за смени или чистки“. Това ли са задачите, които  България трябва да изпълни, за да може да се върне на полето на стабилността, на европейското развитие, на европейското бъдеще?! От директорите ли почваме?! Какво значи в изреченията „ще правим местни избори с наше МВР“  и какво значи „направихме с Президента ала бала“?  Президентът  е този, който трябва  да се разграничи или пък да обясни  публично какво означава това „ала бала“. Защото ние говорихме непрекъснато,  че имаме съмнение по отношение на изборния процес с машините и в крайна сметка след време се оказва, че може би нашите съмнения не са били безпочвени, а са имали своите реални основания.  Оставям настрана скандалните изявления за това, че ще се сменят шефове на служби в съглашателство с посолства без да е ясно кои. Аз дори допускам, че тук Кирил Петков преувеличава собствената си роля, защото не мога да допусна, че човек, който в момента  няма никаква реална позиция в политиката,  някой ще съгласува каквото и да било с него.

 

Как ще управлявате  заедно?

Никога не сме казвали, че между нас има доверие и че между нас има възможности за пълно единомислие по конкретни теми и въпроси. Хората ни поставиха на първо и на второ място и ние трябва да се съобразим с този избор. Затова говорим за големите теми, по които  имаме съгласие. Големите теми са тези, че България трябва да има бюджет, че трябва да има съдебна реформа, че трябва да има законодателство, което да отпуши европейските програми чи и проекти, за да може да има и икономическо развитие в страната.

 

Как ще бъдат реализирани обаче?

 

Именно това, че хипотетично бихме могли да бъдем заедно би довело до взаимен контрол, защото категорично и със сигурност ще се противопоставим на всякакъв опит за демонтиране на държавата, на такива поголовни чистки на служители, на инситуции, на директори  и т.н.