Документалният филм „Ваклуш“ с прожекция и в Добрич

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев

Документалният филм „Ваклуш“ с прожекция и в Добрич

Филмът е посветен на 100 годишнината от рождението на Ваклуш Толев и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. След премиера на „Sofia international Film Fest“ „Ваклуш“ тръгна с прожекции в цялата страна.


Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света. 

Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учи, че няма зло – то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. 

Прожекцията в Добрич ще е на 1 юни от 18.00 часа в кино „Икар“.