Общинските финансисти обсъждат подготовката на местните администрации за влизане в Еврозоната

Варна е домакин на Националната среща на финансистите от общините в България. Форумът се провежда за 25-та поредна година и е организиран от „НСОРБ – Актив“ и Националното сдружение на общините в Република България. В програмата вземат участват над 340 експерти в областта на местните финанси, счетоводството, контрола и данъчната политика

Общинските финансисти обсъждат подготовката на местните администрации за влизане в Еврозоната

Подготовката за еврозоната изисква коренни промени в голяма част от дейностите на общините – от бюджет, статистика и счетоводство, през информационни системи и административно обслужване. Подготовката на публичната администрация и публичните финанси за работа с еврото е една от основните предпоставки за плавното и безпроблемно въвеждане на еврото в страната. Основните говорители по темата са подуправителят на БНБ Нина Стоянова и старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Модератор на сесията е изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.



Чрез онлайн връзка възможност да участват в обсъжданията ще имат и народните представители – членове на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 49 Народно събрание.

По-късно днес ще бъдат връчени и наградите на НСОРБ за принос към развитието и по-доброто управление на местните финанси.

Във вторник и сряда дискусионните панели са посветени на работата на общините в условия без приет държавен бюджет, предложените промени в Закона за публичните финанси и актуални въпроси на бюджетното счетоводство. В обсъжданията ще вземат участие представители на Министерството на финансите, НАП, Сметната палата и „Информационно обслужване“ ЕАД. С председателя на НСИ ще бъдат дискутирани параметрите на бъдещото споразумение между Националната статистика и НСОРБ за предоставяне на общините на достъп до данните от преброяването на населението, което предстои да бъде подписано