Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

Денят е обявен за пръв път през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

За шеста поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Като такъв той е обявен за пръв път през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Изборът на дата не е случаен. В същия ден, но през 1994 г., в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на спешната помощ. Група медици създават "Клуба Льовен" и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. Една от първите пет страни на стария континент, които през същата година въвеждат специализацията по „Спешна медицина“ като основна специалност за лекари, е България.


Оттогава досега образованието в тази област у нас се усъвършенства. Пример за това е въвеждането през 2015 г. и на специализацията „Спешна медицинска помощ“ за медицинските специалисти. Целта е системата да се обезпечи с добре подготвени кадри, способни да отговорят на нарастващите очаквания и нужди на пациентите. Не спират и усилията за подобряване на колаборацията между отделните звена на спешната помощ, но въпреки това тя си остава едно от най-натоварените направления в сектор „Здравеопазване“. Спецификата на работата на спешния медик налага бързи и адекватни реакции, с които да бъдат спасявани човешки животи. На техните компетентни грижи разчитаме по време на тежки инциденти и кризи.

Въпреки това трудът на тези медицински специалисти до голяма степен остава недооценен от обществото. Не са редки и случаите, в които те стават жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки. Ето защо настоящият ден не е единствено повод да изкажем признателността си към труда, без който не можем, на всички лекари-специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, фелдшери, помощен персонал в организирани спешни структури и др. Световният ден на спешната медицинска помощ ни задължава да направим и равносметка на постигнатото в системата на спешната медицинска помощ у нас до момента, на слабите страни и възможностите за подобряване както на условията за работа на ангажираните в тази сфера, така и на качеството на предоставяната от тях спешна медицинска помощ.