Симеон Симеонов: Образованието в България е на много добро ниво

Симеон Веселинов Симеонов е на 19 години. Възпитаник на ЕГ „Гео Милев“ с немски език, участник в редица олимпиади на областно и национално ниво, състезател по баскетбол в „А“ група при мъжете в Unstoppable.

Симеон Симеонов: Образованието в България е на много добро ниво

Със Симеон Веселинов разговаряме по повод 24 май, за да сподели своите успехи до момента и амбициите си за следващия етап от неговото образование.



 

Кои са успехите ти по време на гимназиалното ти образование и кои от тях са най-ценни за теб?

Още в първата си година в ЕГ „Гео Милев“ немският език ми беше много силен и съм се явявал на различни състезания. Три или четири пъти участвах в състезанието КЛЕТ, като първият кръг е областният, два пъти успях да достигна и до националния, където конкуренцията наистина е много голяма. Едно от най-големите ми постижения е именно на националния кръг на състезанието тази година, в което завоювах 15-то място. В десети клас взех участие и в националния кръг от състезанието по История и цивилизация и там, учудващо дори за мен, се класирах втори. Казвам изненада, защото подготовката и самото състезание бяха по времето на пандемията от COVID-19 и никак не беше лесно. През последните две години наблегнах повече на математиката и физиката, като и на двете областни олимпиади станах първи. Това са ми успехите по отношение на учебните дисциплини, но няма да пропусна да кажа и че през тези пет години с отбора по баскетбол на гимназията бяхме доминиращи в цялата област. 

Откъде идва стимулът ти да участваш в толкова много състезания и олимпиади?

На първо място това е начин да се докажа пред себе си и да покажа какво мога. Винаги съм искал да покажа колко много зная. Разбира се, искам и родителите и сестра ми да се гордеят с мен. Надявам се в бъдеще успехите ми да се множат. Голяма мотивация за мен е да бъда най-добрият и да съм пример и за останалите, не само в училище, но и в спорта.

Тази година ти спечели и стипендията „Йордан Парушев“ на Езикова гимназия. Какво означава тя за теб?

Тази стипендия се присъжда на ученици от завършващия випуск, които са допринесли за издигането на авторитета на училището и имат отличен успех. Аз не зная сумата на наградата, но за мен тя е огромна чест и е олицетворение на всичките ми успехи и постижения. Радвам се, че учителският съвет на гимназията е оценил труда ми.

Накъде си решил да поемеш след ЕГ „Гео Милев“ и каква специалност си избрал за висшето си образование?

Искам да уча в Техническия университет в София, специалност „Мехатроника“. Интересите ми са в областта на машинното инженерство и роботите. Учителите ми по математика и физика имат голям принос, защото те ме запалиха по тези предмети. Имах възможност да избера и академичната област на тези науки, но избрах практическата и експерименталната, защото там можеш да развихриш знанията и въображението си. Дипломата ми е пълна шестица, надявам се и на матурите да съм се представил добре. На предварителния изпит в университета имам доста добра оценка и предполагам, че ще успея да вляза.


Образователната система в България дава ли възможност за развитие на можещи и напористи деца като теб?

Според мен образованието в България е на добро ниво. Има достатъчно източници на информация, които да използвам. Може би базата за практическата ни подготовка не е толкова добра, колкото в други държави в Европа. Трябва да се наблегне повече върху практическите занятия, необходимо е и да дойдат млади учители, които да преподават по интересен и съвременен начин. 

Защо реши да учиш висше образование в България, а не някъде в чужбина?

Теоретичната подготовка тук е на нивото на тази в Германия и другите европейски страни, затова и тук ще завърша бакалавърската си степен. Вероятно в практическата част няма да съм на същото ниво като в чужбина, но вярвам, че нещата се подобряват. Аз харесвам образованието в България. Вероятно магистратурата ми би била някъде навън, за да попълня знанията си и да отворя нови врати за кариерното си развитие.

Какво си пожелаваш да ти се случи през следващата година, какви са амбициите ти?

Пожелавам си успехите ми да продължават, да намеря нови приятели, но да запазя и старите. В академичен план искам да продължа да се боря за още по-високи цели, да се развивам и да разгърна интересите си. Иска ми се да продължа и със спорта и да играя баскетбол в някой отбор в София.