Търговските вериги ще поемат унищожаването на храни с изтекъл срок

Министерството на земеделието и храните ще инициира законодателни промени, с които връщането на хранителни продукти с изтекъл срок на годност да се поеме от търговските вериги, а не от производителите.

Търговските вериги ще поемат унищожаването на храни с изтекъл срок

Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с вицепрезидента на германската „Метро Груп“ Михаел Видман на българския щанд на селскостопанското изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Според министъра така ще се предотврати възможността производителите да преетикетират стоките, след като веригите им ги върнат с нов срок на годност и по този начин да застрашат здравето на потребителите.


Освен това се готвят промени в Търговския закон, с които срокът за плащане на стоките от веригите на производителите ще се намали от 90 на 30 дни. „Решени сме да  ще защитим интереса на българските производители”, категоричен бе министър Найденов на срещата.


Друг проблем, който постави министърът пред представителите на „Метро“ са съществуващите в обществото съмнения, че има картелни споразумения между веригите за поддържане на ниски цени на храните. Той призова хипермаркетите да докажат пред хората, че няма такива уговорки помежду им.


На срещата присъства и председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, който посочи, че притискането на производителите от страна на веригите за ниски цени води до понижаване на качеството на предлаганите в тях храни, тъй като производителите започват да използват суровини с ниска себестойност и качество.


Министър Найденов покани представители на „Метро“ да дойдат в България и заедно с други големи вериги да участват в обсъждането на инициираните законодателни промени.  Вицепрезидентът на немската компания изяви готовност да участва в такива срещи, като призна, че за някои от проблемите научава за пръв път от министъра. Той посочи още, че представители на „Метро”, ще се срещнат в началото на месец февруари с министъра на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков.