Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите, с решение взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите

Отбелязваме Международния ден на музеите

Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.


В модерната си форма музеят възниква през Ренесанса като колекция от любопитни предмети (кабинет от куриози) или картини, собственост на европейските крале и аристократи. За първи път думата музей се използва за съвкупността от сграда и експонати през 1682 г. в Англия, когато Елиас Ашмол дарява колекцията си на Оксфордския университет. Първоначално функцията на музея е обучение и изследване (18. век), но впоследствие се развиват развлекателната (19. век) и търговската (20. век) функции. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност и политика. Днес, в глобализиращия се свят, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Заради пандемията от коронавируса те бяха затворени в продълцение на два месеца, на 14 май със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше разрешено посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.