Произведения на забележителния добруджанец Яни Калиакренски са вече налични в Дигиталната библиотека

Дигитализирането на тези ценни документи ги опазва от похабяване, а публикуването им в глобалното пространство дава възможност на ползватели от всяка точка на света да се запознаят с творчеството и будното журналистическо перо на радетеля за свободна Добруджа Яни Калиакренски. Оригиналните краеведски документи се съхраняват в сектор "Краезнание"

Произведения на забележителния добруджанец Яни Калиакренски са вече налични в Дигиталната библиотека

По повод 125-годишнината от рождението на добруджанския писател, журналист и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски, Регионална библиотека „Дора Габе“ обогати своята Дигитална библиотека с книги на именития добруджанец.



Дигиталната библиотека вече разполага с произведенията: „Смехът на Добруджа“ (1929), „Суша“ (1929), „Добруджанци“ (1934), Легендата за 40-те калиакренски девойки“ (1936); различни броеве на списание „Поле“ от 1927-1929 г., списание за литература и културен живот, чийто редактор е Яни Х. Янев, както и множество статии на журналиста, публикувани във вестник „Куриер“(1927-1929 г.).

Яни Парашкевов Хаджиянев-Калиакренски e роден на 12 януари 1898 г. в гр. Каварна в семейството на Елена и Парашкев хаджи Яневи. Учи в Каварна, Варна и Кюстендил, следва литература във Виена, но прекъсва поради липса на средства. През 1927 година започва журналистическата си дейност и работи като журналист и редактор в добричките вестници – „Единство”, „Ново единство”, „Куриер”, „Златна Добруджа”, „Добруджански глас”, сп. „Поле”. Подписва се с псевдонима Калиакренски. Заедно с Любен Станчев е съосновател и пръв редактор на вестник „Добруджански глас“, който има най-продължително съществуване през последните години на румънската окупация на Южна Добруджа и след нейното освобождение през 1940 г. Автор е на разкази, свързани с живота на добруджанци и на книгите „Легенда за 40-те калиакренски девойки” (1936), „Смехът на Добруджа” (1929), „Суша” (1929), „Добруджанци” (1934). Библиотеката притежава копие от неиздадения ръкопис на сборника с разкази „Неизвестните“ – апотеоз на освобождението на Добруджа, синовен поклон пред паметта на всички онези безименни герои, двигатели на времето, в което изгрява свободата на Добруджа. Оригиналът на сборника се съхранява в Държавен архив и съдържа параф „Разрешавам отпечатването“ на шуменския областен инспектор по националната пропаганда с дата 4 юли 1944 г.

Яни Калиакренски изцяло свързва живота си с Добруджанския край, радетел за свободна Добруджа той отстоява този идеал с журналистическото си и писателско перо, основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа. През 1930 г. за кратко време е режисьор на театрална трупа в Добрич, а година по-рано е основател и секретар на Българския народен университет, създаден към Българското културно общество. Негови са думите: „Книгата е най-мощното оръжие. За нея не съществуват никакви граници, никакви ограничения. Тя е по-силна и от смъртта. Там, където попадне, тя преобразява ума, извиква на живот заспалото съзнание, раздвижва цели народи и с нестихваща сила се налага, руши и твори, твори новото, защото в нея искри божествената промисъл.“

Родолюбивият добруджанец е ръководил и организирал Добруджанския национален младежки съюз „Стефан Караджа“. През 1937 г. румънската политическа полиция го задържа, изтезава и осъжда на 2 години и седем месеца тъмничен затвор за дейността му в защита на поробена Добруджа.

Приет е за член на Съюза на българските писатели през 1941 г. – наред с големите имена Йордан Йовков и Дора Габе.

На 8 срещу 9 септември 1944 г. е арестуван и убит без съд и присъда.