От днес в РЗИ изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатити Б и С

От 15 до 22 май се провежда Европейската седмица на изследване за ХИВ. В РЗИ – Добрич ще се извършват услуги по безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и вирусни хепатити Б и С в работните дни от седмицата от 10,00 до 15,00ч.

От днес в РЗИ изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатити Б и С

Европейската седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ),  тази година ще се проведе в периода 15-22 май 2023г., както и отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се провежда всяка година в третата неделя от месец май.


Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица на изследване е кампания, насърчаваща партньорските организации в цяла Европа (на общностно равнище, в здравеопазването и политическите институции)  да обединят своите усилия за една седмица два пъти годишно, полагайки допълнителни усилия за тестване и насърчаващи осведомеността относно ползите от по-ранното тестване за хепатит и ХИВ. Всяка година стотици организации се включват в обединени усилия за увеличаване достъпа до изследване и осведомеността за неговата важност.

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Това е пореден, трети етап на Националната АНТИСПИН кампания.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестване за ХИВ.