Над 100 ученици и преподаватели участваха във феста "Умея и ще успея" на ОИЦ

Над 100 ученици и преподаватели от деветте професионални училища в областта участваха във феста „Умея и ще успея“ на пл. "Свобода". Те демонстрираха знания и професионални умения в сферата на компютърните технологии, транспорта, ветеринарната медицина, икономиката, селското стопанство, туризма, фризьорството, текстила и други

Над 100 ученици и преподаватели участваха във феста "Умея и ще успея" на ОИЦ

Областен информационен център-Добрич проведе събитие под надслов „Умея и ще успея“, част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.



Инициативата стартира на 20 април 2023 г. със старта на видео конкурс. 20 видео клипа на младежи от професионалните гимназии в областта се бориха за най-добро представяне на своите професионални и социални умения.

С 540 харесвания, победител в конкурса е Еманоел Пеев от 10 "б" клас, специалност „Фермер” от ПГАС Добрич. Второто място е за Мирослав Николов от 9 "а" от ПГАС Добрич, които желае да продължи да развива земеделския семеен бизнес. Владимир Петков от 9 "б" клас на ПГВМ "Проф. д-р Георги Павлов" Добрич зае третото място. Той планира да стане успешен ветеринарен лекар. 


Общата гледаемост на всички клипове достигна 32 хил. преглеждания.

С изнесена приемна и информационен щанд, екипът на Областен информационен център – Добрич популяризира дейността си и предостави актуална информация за възможностите за финансиране на проекти с европейски средства. Консултираните активно се включиха и във викторината на европейска тематика и получиха предметни награди. 


Представители на Добруджанския технологичен колеж към Технически университет-Варна, Висшето училище по мениджмънт Добрич и Колеж-Добрич при Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ запознаха посетителите и учениците с предлаганите специалности. 


Екипът на Европа Директно - Добрич запозна гражданите с целите на центъра и представи приоритетите и политиките на Европейския съюз в сферата на образованието, обучението и новите умения. На щанда на Дирекция „Бюро по труда“ Добрич, експертите информираха заинтересованите за различните възможности за подобряване на уменията, повишаване на квалификацията и за реализация на пазара на труда.Участие взеха и центровете на професионално обучение към Международен колеж – Добрич, ВУМ Добрич и към Териториалната организация на  Научно-технически съюз - Добрич, както и сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище" гр. Добрич.


Инициативата „Умея и ще успея“ приключи официално в 18:00 ч. в Младежки център - Добрич с награждаването на победителите от видео конкурса и с концерт. Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов награди тримата победители във видео конкурса и им пожела много професионални успехи.