Добруджанският земеделски институт представи рядка порода овце на Единадесетия събор на овцевъдите

Събитието се проведе край Петропаловския манастир, област Велико Търново, на 6, 7 и 8 май

Добруджанският земеделски институт представи рядка порода овце на Единадесетия събор на овцевъдите

Съборът на овцевъдите в България е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров, и е без аналог в Европа. 



Добруджанският земеделски институт представи 6 елитни млади животни – 3 млади кочлета и три млади овце на 18-месечна възраст – от Североизточната българска тънкорунна порода, която е призната като нова българска порода още през далечната 1974 г. Тя е съхранена до днес благодарение на института, където в продължение на близо 50 години се полагат нужните грижи и усилия за развъждане и поддържане на единственото стадо в България от тази ценна порода, която през последните години е обявена за застрашена от изчезване.   Напоследък специалистите в областта на животновъдството отделят особено внимание на тънкорунното овцевъдство, тъй като то представлява подложка за размножаване на месодайните породи в овцевъдството. Оценката на специалисти от ИАСРЖ (Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството) е, че в института се води „селекция № 1 в тънкорунното овцевъдство“.

Целта на участието в подобни форуми е да се популяризира и да се възвърне интересът на родните животновъди към Североизточната българска тънкорунна порода, която е особено подходяща за добиване едновременно на месо, мляко и вълна.