От архивите на Галерията: Директорите

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: Директорите

След  успешното начало, което поставят първите директори  Янко Атанасов, (на този пост от 1967 г. до 1973 г.) и Никола Даскалов (директор от 1975 г. до 1982 г.), за модерния облик и съвременното развитие на Художествена галерия – Добрич допринасят още няколко значими личности, оглавявали институцията.



През 1982 г. за директор на ХГ – Добрич е назначен Никола Вълев. Той заема този пост до пенсионирането си през 1988 г. Активно съдейства за преместването на експозицията в настоящата сграда и за провеждането на ОХИ „Земята и хората ’82“. В този период, благодарение на общите художествени изложби и новото експозиционно пространство, галерията се радва на изключителна посещаемост, а фондът нараства с над 1000 творби.

От 1988 г. до 1992 г. директор на ХГ - Добрич е Валерий Пощаров. Ето какво казва той за работата си като директор в интервю пред Хари Хараламбиев: „… Насочих се към художници, които бяха в графата „чешити“ – Лика Янко, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Димитър Казаков… Имаха ярки физиономии, извън щампите и не се вълнуваха от суетата в изложбените зали... В края на 80-те в Добрич показах с изложби съвсем младите Владо Чукич, Митко Лалев, Иван Стратиев, Станислав Памукчиев, Жоро Лечев.“

През 1992 г. с конкурс за директор на ХГ – Добрич е назначена Евелина Ханджиева. След многобройни специализации в чужбина, тя допринася за по-нататъшното модерно развитие на галерията. През 1995 г., заедно с художника Владимир Овчаров, стават инициатори на пленерите и изложбите „Хартията“, превърнали се в международно събитие за града с десетки чуждестранни участници. В този период е открита Зала „Хартия“, единствена по рода си в страната. От 2012 г. функционира обособено пространство за работа с деца „Работилница за въображение“, в което, под напътствията на педагози, са творили хиляди деца и ученици. Под нейно ръководство са реализирани многобройни проекти, свързани с творческата дейността на галерията, реставрацията и консервацията на сградата, както и редица образователни инициативи. Е. Ханджиева остава на тази длъжност до пенсионирането си през 2019 г. и е най-дългогодишният директор на галерията. 


Настоящият екип на Художествена галерия – Добрич, начело с директора Недко Недков, запазва традицията на приемственост, като доразвива добрите практики, работи за по-съвременния облик на галерията, за привличане на младата публика и обогатяване на художествения живот в града.

Източник: Художествена галерия - Добрич