Ново преброяване на уличните кучета ще започне в Добрич

Ветеринарите предполагат, че уличните четириноги в общината са по-малко от 4000

Ново преброяване на уличните кучета ще започне в Добрич

Ново преброяване на уличните кучета ще започне в Добрич със затопляне на времето, съобщиха от приюта за бездомни животни в общината. Акцията е част от програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

 

Ветеринарите предполагат, че уличните четириноги в общината са по-малко от 4000. Лошото е, че през зимата от вилните зони и от съседните села идват нови кучета, които очевидно са прогонени от стопаните им, коментира началникът на приюта д-р Михаела Тосева, цитирана от Би Ти Ви. По думите й четири-петгодишните животни тежат по двайсетина килограма, което означава, че са били хранени, а по тях често има и следи от връзването им с верига.

 

Близо 50 питомци на приюта са осиновени през миналата година. Кучетата, които стават домашни любимци, имат микрочип, освобождават се от общинска такса и се записват в регистър според изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Около 760 кучета са кастрирани от откриването на приюта през последната година и половина. Капацитетът на приюта е за 104 животни. До 2015 г. всички бездомни кучета трябва да бъдат кастрирани и поетапно да бъдат изтеглени от улиците.