Необикновена изложба връща спомена за инж. Кирил Старцев в Добрич

Изложбата се осъществява от Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ в партньорство с Община град Добрич

Необикновена изложба връща спомена за инж. Кирил Старцев в Добрич

Официалното откриване на пътуващата експозиция „Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ ще се състои на 2 май 2023 г. в 17:00 часа в Младежкия център – Добрич. Тя се организира от Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ с председател адв. Борислав Българинов с любезното съдействие на Държавен архив – Русе и в партньорство с Община град Добрич. Експозицията ще остане в града ни до 9 май т.г.



Един различен прочит на историческите сведения пресъздава начина на управление на инж. Кирил Старцев – един от най-успешните кметове някога в България, работил като градоначалник в Русе в периода 1934–1944 г. при икономически, политически и военни сътресения.

Името на Кирил Старцев се свърза и с историята на Добрич. Той е назначен за първи кмет на града ни след подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа отново към България през 1940 г. В Добрич Кирил Старцев остава само около 100 дни /септември – декември 1940 г./ и заедно с дошлите с него служители от Русенската община успява да организира работата на общинските служби в града ни и да се справи със спекулата и с настаняването на пристигащите от Северна Добруджа български преселници.

В изложбата ще бъдат представени и материали на Държавен архив – Добрич и на Регионалния исторически музей в града.

СНИМКА Държавен архив гр. Русе