Прокурори разговаряха с възрастни хора в Добрич за телефонните измами и как да се предпазят от такива

Поводът за инициативата на Окръжната и Районната прокуратура в Добрич са зачестилите престъпления от този вид в област Добрич от началото на годината

Прокурори разговаряха с възрастни хора в Добрич за телефонните измами и как да се предпазят от такива

Телефонните измами, риска да попаднат в схемата на измамниците, най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение и най-добрите мерки, които да вземат незабавно с цел прекратяване на измамата, обсъдиха пенсионерите от два клуба с прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич.



През изминалата седмица магистратите проведоха две срещи – дискусии с членовете на пенсионерските клубове „Здравец“ в село Плачи дол и „Димят“ в град Добрич. Те разговаряха с възрастните хора на различни теми, като акцент беше поставен върху телефонните измами. Домакините получиха специално подготвени брошури, в които са посочени основните сценарии, които използват извършителите на тези престъпления, както и ясни предупреждения и съвети как да се действа в случай на опасност или дори малко съмнение.

Едно от основните послания, които отправиха прокурор Любенова и прокурор Илиева беше, че не трябва да се дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Пенсионерите от двата клуба имаха възможността да разкажат свои лични истории и впечатления, да споделят опита си с телефонните измамници.

Събралите се хора споделиха, че често получават обаждания от телефонни измамници и разказаха пред прокурорите личните си истории. Те обаче изразиха и съмнението си, че подавайки сигнал до полицията, той ще бъде разгледан и по него ще се работи. Не липсваха и такива, които признаха, че се страхуват да съдействат на органите на реда, тъй като се опасяват от посегателства срещу тях.

Срещите ще продължат и през следващите месеци, увери прокурор Даниел Илиев, като целта им е такива да се проведат в цялата област.