От ГЕРБ Добрич настояват за ясни разчети на парите, отпуснати за ремонта на центъра

На пресконференция от ГЕРБ Добрич дадоха своето обяснение за отказа да одобрят тегленето на авансовата сума от близо 3 400 000 лв. за закупуването на клинкерни павета за ремонта на централната градска част

От ГЕРБ Добрич настояват за ясни разчети на парите, отпуснати за ремонта на центъра

Обект на споровете в залата на Общинския съвет в Добрич станаха исканите 30% в размер на близо 3 400 000 лв. от вече одобрения заем с обща стойност от 12 милиона лева. 



„Решенията на ОбС не са с пожелателен, а със задължителен характер“, заяви общинският председател на ГЕРБ Добрич Красимир Николов. По думите му вчерашното предложение, ако беше одобрено, щеше да наруши вече взето решение на Общинския съвет от юли месец миналата година, което гласи, че Общинският съвет, за да гласува подкрепа за отпускането на авансови суми за ремонта на центъра, трябва да знае конкретно какви СМР ще бъдат финансирани и при какви количествено стойностни сметки.

„Това са кредитни средства на нашия град, те са от всеки един от нас и нашите пари, ние трябва да ги връщаме, гражданите на Добрич и нашите деца. Това са 12 милиона лева“, посочи председателят на групата от общински съветници на ГЕРБ Добрич Иво Пенчев. Той обърна внимание на факта, че в залата на Общинския съвет не са получени отговори на въпросите какви дейности ще се извършват, за какъв вид паве са нужни парите, колко ще струва, кога ще се прави и от кого ще се прави. 

Исканата предплата е за 11 000 кв.м. паве, при средна стойност от 100 лв. на квадрат. Тоест нужната сума е 1 100 000 лв. Логично се появява въпросът за какво ще бъде използвана разликата до исканите 3 400 000 лв. „Не мога да разбера защо администрацията очаква от нас да одобрим празен чек“, заяви Иво Пенчев и подчерта, че не знаят нито специфика, нито квадратура, нито изпълнител.

Иво Пенчев посочи и разминаването, което те са констатирали между изнесените в КСС в сайта на конкурса суми, необходими за монтажа на клинкерна и гранитна настилка, а именно 125 лв. на квадратен метър, и заявените суми в зала от зам.-кметът инж. Пенчо Керванов от средно около 25 лв. на кв.м. Според Пенчев това уточнение е спестило на Община Добрич разход от 3 000 000 лв., тоест ¼ от цялата сума за ремонт на центъра. „Това само по себе си е най-голямата победа, която вчера постигнахме в зала, защитихме интереса на целия град“, посочи Иво Пенчев. Той заяви още, че в продължение на 8 години центърът на Добрич е бил изоставен с предизборна цел. „Осем години центърът се руши нарочно с една единствена цел. Градът е заложник на амбициите на един млад човек да стане за трети път кмет“, допълни Иво Пенчев. Той подчерта, че има много работа да се свърши преди предизборната кампания да започне и техните действия не са част от такава.

Според Зорница Михайлова възлагането на СМР чрез вътрешен конкурентен избор по сключено рамково споразумение е прецедент. „Досега по отношение на такъв глобален инфраструктурен обект не е възлагано СМР по този начин чрез вътрешен конкурентен избор“, заяви тя. Нормалната практика според нея трябва да стане с открита процедура, в която ще има ясни правила относно гаранцията на СМР. 

Със заложените предварителни суми за ремонта на центъра всеки жител на Добрич може да се запознае тук