Александрина Панайотова: Решението за забрана на шистовия газ ни удовлетворява

Посланик Уорлик се държи като рекламен агент на Шеврон за България, смята Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ".

Александрина Панайотова: Решението за забрана на шистовия газ ни удовлетворява

Забраната, която вчера Народното събрание прие, на този етап ни удовлетворява, коментира за Добрич Оналйн Александрина Панайотова.


 

Този път, за разлика от проектозакона от понеделник, няма вратички, нещата в забраната за изчистени, смята председателят на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ". 

 

Едно решение, обаче лесно може да се отмени, за това ще настояваме и за закон срещу проучванията и добива на шистов газ, допълни тя.

 

Стана ясно, че протестите в Добрич спират. Оставаме, обаче в готовност за нови действия при нужда, категорична е Панайотова.

 

Ние не сме срещу Шеврон, ние сме срещу всички фирми, които искат да прилагат варварската технология хидравлично разбиване в българските земи, заяви още тя.

 

Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ" ще следи какво прави "Русгеоком БГ" край село Рогозина и "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" край Вранино.

 

Панайотова изрази и възмущението си от изказването на американския посланик Джеймс Уорлик в сутрешния блок на Нова телевизия вчера. Той заплаши, че без шистов газ Шеврон си тръгва от България, вместо да разкрие работни места в страната ни. Не е работа на посланика да се държи като рекламен агент на Шеврон, смята Александрина Панайотова.

 

Опасност за Добруджа все още съществува, предупреди тя. След решенията на Министерски съвет и Народното събрание, заплахата вече не идва от вътре, а от вън.
 
При добив на шистов газ в румънската част на Добруджа, ще пострада и южна Добруджа, предупреди Панайотова.
 
За тази цел активистите от България са влезли в контакт със зелени организации от Румъния и ги призовават да последват родния опит като също излязат на протести.