Здравният министър проследи старта на безплатните прегледи в Шабла

По време на визитата си в Добричка област, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кметът на гр. Добрич Йордан Йорданов, директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков и заместник-директорът д-р Светла Илиева посетиха Шабла, където се запознаха на място как протичат прегледите от профилирани специалисти в малките населени места

Здравният министър проследи  старта на безплатните прегледи в Шабла

Делегацията беше посрещната от кмета на община Шабла Мариян Жечев и от председателя на Общинския съвет – д-р Йорданка Стоева, след което се отправиха към Поликлиниката, където разгледаха кабинетите на личните лекари и разговаряха с пациентите, решили да се възползват от предлаганите медици услуги. Здравният министър благодари на своите млади колеги, избрали попрището на лекаря, на човека, за когото всеки пациент разговаря вечер със семейството си.



Министърът проследи старта на пилотния за страната проект „Лекари в малки и отдалечени населени места“, който започна по инициатива на Министерство на здравеопазването, с подкрепата на президента на Република България Румен Радев. Проектът стартира в партньорство с община Добрич и в областта се осъществява от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ).

„Осигуряването на специализирани прегледи е основен приоритет както на Министерството на здравеопазването, така и на президента на РБългария Румен Радев. Искам да върнем здравеопазването при вас.“, заяви здравният министър по време на посещението си.  По думите му дейността по новостартиралата програма е възможно да се продължи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, чрез който да се финансира разкриването на амбулаторни центрове в малки населени места.

 „Прегледите дават възможност на пациентите да бъдат насочени към допълнителни изследвания, както и да бъдат хоспитализирани при необходимост.“, поясни министър Меджидиев.

В област Добрич през месец април са определени девет дати за специализирани прегледи в селата Коритен, Телериг, Крушари, Козлодуйци, Свещарово, Черна и град Шабла. Кампанията, стартирала от област Добрич, ще продължи в областите Монтана и Бургас. Целта на инициативата е да заработи в цялата страна.