Още 22 859 деца ще получават плодове в училище през втория учебен срок

Oще 238 учебни заведения с 22 859 деца ще участват в схемата „Училищен плод” през втория срок на учебната 2011/2012 година. Одобрение от втория прием по схемата получиха 135 от общо 138 кандидата.

Още 22 859 деца ще получават плодове в училище през втория учебен срок

Те могат да получат информация за подаването на заявки за плащане на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Списъкът с одобрените и неодобрени кандидати е публикуван също там.


 

Всички заявители получили акт за одобрение могат да стартират доставките на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения от началото на втория учебен срок - 7-ми февруари, по представен от тях график за доставка.

 

Кандидатите по схемата са обособени в три групи – учебни заведения; общини и учебните заведения, които се намират на тяхната територия; както и еднолични търговци, юридически лица и организации на производители.


През първия учебен срок близо 100 000 деца от 709 училища получиха плодове и зеленчуци, а одобрените кандидати бяха 301.


Схемата „Училищен плод” е част от политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве. Тя  се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година и обхваща децата от детските градини до учениците от ІV-ти клас.

 

Бюджетът й е над 3.6 млн. лв., а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и държавния бюджет. Фонд „Земеделие” изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.