Музеят в спиралата на времето: 55 години от създаването на къща-музей „Йордан Йовков“

През месец май 1968 г. в тогавашния Толбухин е уредена първата експозиция за Йордан Йовков в града – в родната къща на неговата съпруга Деспина Колева. Вече 55 години къща музей „Йордан Йовков“ посреща своите гости.

Музеят в спиралата на времето: 55 години от създаването на къща-музей „Йордан Йовков“

18 април е Международен ден за опазване на паметниците на културата. А къщата музей на големия ни писател е един от малкото паметници на културата в Добрич. Затова решихме да започнем да представяме музейните специалисти, работили десетилетия наред за създаването и утвърждаването в публичното пространство на образа на музея, посочват във официалната страница наДом-паметник "Йордан Йовков"  във Фейсбук.




 

Напоследък много се говори за миналото и паметта. Освен памет за миналото е необходимо да имаме памет и за онези хора, които са вложили ум, енергия, труд, постоянство, за да съхранят и популяризират това минало. Трябва да умеем да уважаваме хората, върху чиито рамене сме стъпили и така сме имали възможност да видим нови хоризонти. Вярваме, че всички заедно сме едно невидимо общество от съмишленици, които са вървели, вървят и ще вървят в една посока.

Първият член на това общество е Анка Пенева.

Тя завършва география и история в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1968 г. През декември 1969 г. е назначена за екскурзовод в Окръжния исторически музей в гр. Толбухин, а през 1972 г. става уредник на къща музей „Йордан Йовков“. Тя е автор на първия тематико-експозиционен план за къща музей „Адриана Будевска“ (1978 г.) и за Дом-паметник „Йордан Йовков“ (1980 г.). Полага основата на голяма част от музейните фондове на отдел „Литература и изкуства“ към днешния Регионален исторически музей – Добрич. През 1987 г. става главен уредник. Работи неуморно 30 години за развитието на музейното дело в Добрич и Добруджа.


Анка Пенева е автор на десетки научни и научнопопулярни статии за Йордан Йовков, Адриана Будевска, Анастас Петров, Петър Дачев и др. Удостоена е със значка „Отличник“ от Комисията за култура (1976 г.) и с грамота за принос в развитието на музейното дело в Добрич (2000 г.).

Източник: Дом-паметник "Йордан Йовков"