10 забележителности в Северна България

Дестинации за бърза разходка в северна България

10 забележителности в Северна България

1. Резерват “Сребърна” 


Това е едно от най-красивите места в България. Намира се в близост до град Силистра. Резерватът ни пренася в истинска приказка с едни от най-интересните и редки животни. Той е обявен за световно културно наследство.

2. Мадарски конник

Мадарският конник се намира в близост до град Шумен и представлява изсечена в скала скулптурна композиция. Това е единствената по рода си забележителност в Европа.

3. Културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“

По повод честването на 1150 години от Покръстването на българите при княз Борис I през 2015 година комплексът отваря врати, за да ни пренесе в една друга представа за миналото. В него може да видите 2-метровите букви от азбуката, както и скулптурите на княз Борис и Св. св. Кирил и Методий.

4. Скален феномен “Окото”

Това е спираща дъха канара, която в средата има елипсовиден отвор, наподобяващ на око. Скалният феномен се намира в село Осмар. В близост до него е град Шумен.

5. Шуменска крепост

На върха на Шуменското плато се издига великата Шуменска крепост. Около нея може да видите уникални пейзажи, а в самата крепост – запазените стени, както и възстановените главна порта и едната от охранителните кули.

6. Национален историко-археологически резерват „Плиска“

Както знаем, Плиска е първата българска столица. В резервата можем да разгледаме двореца на Хан Крум, Тронната зала, както и най-големия храм в Югоизточна Европа. Разбира се, не бива да пропускате да се направите разходка и из самия град Плиска.

7. Историко-археологически резерват „Велики Преслав“

След Плиска, идва и втората българска столица – Преслав. При посещението на този резерват можем да видим храм-паметника “Св. св. Кирил и Методий”, Преславския дворец, сградата с пещите, както и руините на прочутата Златна църква с кръгла форма.

8. Архитектурно-парков комплекс „Двореца“

Дворецът се намира близо до град Балчик – между красивите скали и кристалното Черно море. Той е бил лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбурска и е построен от италиански архитекти. В комплекса има няколко вили, красиви градини, параклис и водопад.

9. Нос Калиакра

Нос Калиакра се намира на северното ни черноморско крайбрежие и е едно от най-красивите места в България. Той е природен и археологически резерват. От него може да се наблюдават делфините в Черно море.

10. Средновековен град-крепост Червен

Намиращ се в близост до град Русе, градът е наследник на византийска крепост. Той е бил един от най-големите военно-административни центрове на Второто българско царство. Разкрити от археолозите в района са замък, крепостни стени и др.

Източник: 10te.bg