Безплатни прегледи за децата от община Тервел

От утре се възобновяват профилактичните стоматологични прегледи, които стартираха през миналата година.

Безплатни прегледи за децата от община Тервел

През 2012 г. местната администрация на Тервел реализира втори етап на Общинска програма за профилактика на детското здраве. Програмата започна през 2011 година с организирани от общината безплатни профилактични зъболекарски прегледи. Бяха прегледани 339 деца от пети до осми клас в училищата в Тервел. Установени са общо 1225 кариеса и десетки други увреждания на постоянните зъби.

 

На всички родители са изпратени писма, в които е описано констатираното състояние на зъбния статус на децата им. Тази година изпълнението на програмата се възобновява на 19 януари, когато ще започнат прегледите на учениците от средищно основно училище в село Коларци. До края на учебната година са планирани прегледи за още 4 общински основни училища – тези в селата Нова Камена, Безмер, Орляк и Зърнево, както и за учениците от професионалната гимназия в Тервел.

 

Паралелно със зъболекарските прегледи продължават започналите през есента на 2011 година занятия по лечебна физкултура в СОУ. Формирани са 4 групи от желаещи деца да се преборят с актуални проблеми, като гръбначни изкривявания и наднормено тегло. През февруари и март ще бъдат прегледани за проблеми с гръбначния стълб и теглото и децата от селата Орляк, Зърнево и Жегларци. При установена нужда ще се прилагат комплекси за лечебна физкултура.

 

Отново през февруари следва да се проведат открити тематични занятия в детските градини с основен акцент здравословното хранене на децата.