От архивите на Галерията: художникът Филип Филипов

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: художникът Филип Филипов

В края на април 1965 г. дългоочакваната и така необходима на Добрич художествена галерия е открита тържествено. Денят е празник за града, а галерията – голяма културна придобивка. Интересът към нея е почти невиждан. Само през първата седмица е посетена от 6000 души.



Филип Филипов и Янко Атанасов

През 1965 г. в галерията е назначен и художникът Филип Филипов. Заедно с Тодор Балев работи активно за увеличаване на творбите във фонда и популяризиране на изкуството.


"Късно лято" Филип Филипов

Той е и един от основателите на групата на художниците в града (1964 г.)  Тъй като не е завършил художествено образование, Филип Филипов непрекъснато се самообразова и развива творческите си заложби.


"Някога" Филип Филипов

„Лавиците в личната му библиотека са натежали от подбрани книги – история на световното и нашето изкуство от античността до днес…Подчертан е интересът му към френските импресионисти.“


"Гаази баба" Филип Филипов

Като уредник в галерията Филип Филипов участва в подготовката на изложби, разработката на планове за монументална и временна художествена украса на града и региона.


"Образувания" Филип Филипов

Има принос в изграждането на художествените галерии в Балчик, Каварна, Шабла и художествените сбирки в селата, което го превръща в един от най-изявените дейци на изобразителното изкуство в Добруджа.


"Натюрморт" Филип Филипов

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и „Страници от архива на Художествена галерия – Добрич“)