Уорлик: Без шистов газ Шеврон си тръгват от България

Шеврон са дошли тук изрично, за да проучват наличието на шистов газ, а не да правят конвенционални сондажи за газ. Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик в сутрешния блок на Нова телевизия.

Уорлик: Без шистов газ Шеврон си тръгват от България
Според него компанията няма намерение да прави нищо преди 2020 година.

"Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество", каза посланикът.

Уорлик заяви още, че компанията носи милиони долари инвестиции и работни места.

По думите му най-лесният отговор в случая е да се наложи пълна забрана на проучванията, но според него това, което трябва да се направи, е парламентът да се фокусира върху регулацията.

Шеврон наистина е много известна мултинационална корпорация и изключително държи на репутацията си, заяви още Джеймс Уорлик.

Не знам какво ще е крайното решение, но ако е абсолютен мораториум, Шеврон няма да има друг избор, освен да си тръгне, заяви Уорлик в отговор на въпрос дали компанията ще прави конвенционални проучвания за газ.

Пропомняме, вчера Министерски съвет оттегли решението си, разрешаващо на Шеврон да сондира за шистов газ, като компанията има право само да извършва дейности в търсене на нефт и конвенционален природен газ.

Днес пък се очаква парламентът да приеме закон, налагащ временен мораториум върху проучванията за шистов газ.