Добричкият окръжен съд оправда подсъдим за хулиганство

Добричкият окръжен съд отмени присъдата на Районен съд – Ген. Тошево, и призна за невиновен 53-годишния Пейчо П. Д. от гр. Добрич по повдигнатото му обвинение, че на 30.08.2009 г. в гр. Ген. Тошево е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Добричкият окръжен съд оправда подсъдим за хулиганство

На 20.05.2010 г. Районен съд – Ген. Тошево е признал Пейчо Д. за виновен по обвинението за хулиганство, освободил го е наказателна отговорност и му е наложил административно наказание глоба в размер на 500 лв. Първоинстанционният съд е приел за установено, че на 30.08.2009 г. подсъдимият се е връщал със семейството си от Република Румъния, като управлявал личния си автомобил „Фолксваген”. Той бил спрян за проверка по движението по пътищата в 13,36 ч. от служители на РУ „Полиция” – гр. Ген. Тошево. Полицаите му обяснили, че с техническо средство е засечен да се движи със скорост 79 км в час, при разрешени 50 км в час. Докато му съставяли акт за установяване на административно нарушение, той се обърнал към служителя на реда със забележка: „Сега ли се учите да пишете?”, а после заплашил да сезира прокуратурата и началниците им. Във възраженията, които написал в акта, Пейчо Д. е посочил, че е възможно полицаят да е употребил алкохол. Служителят на реда веднага докладвал за това съмнение и му била направена проверка, която не доказала наличие на алкохол.


Първоинстанционният съд приема, че „подсъдимият е демонстрирал неуважение и пренебрежение към обществото, защото действията му са били насочени не към личността на проверяващите, а към служители на МВР.”

Пейчо Д. е обжалвал присъдата на Районен съд – Ген. Тошево, с мотив, че поведението му не може да се квалифицира като хулиганство. Адвокатът му посочи, че той е искал да защити своите и на семейството си гражданските права, защото били чакали в жегата. Клиентът му бил подведен под отговорност, заради твърдението му, че ще сезира за отношението на полицаите прокуратурата и началниците им.

Пейчо Д. има висше образование, работи, женен е, не е осъждан.

Присъдата, с която Добричкият окръжен съд оправдава Пейчо Д., може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.