Надежда Пампорова: Гражданите усещат всичко на гърба си

В интервю с Добрич Онлайн кандидатът от листата на ПП-ДБ Надежда Пампорова коментира резултатите от провелите се вчера избори, както и споделя за намеренията на коалицията

Надежда Пампорова: Гражданите усещат всичко на гърба си

Арх. Надежда Пампорова е професионалист в областта на устройственото планиране и градската среда, с опит в административното управление на общинско и областно равнище. Тя е член на ръководството на местна организация на “Да, България!” в Добрич. Пампорова е и практикуващ архитект и преподавател по Интериорен дизайн в професионалната гимназия в Генерал Тошево. Участва с активна дейност в световна хуманитарна организация, в еко сдружение “ДоброЖънци” за чисто земеделие, чиста храна и чисти отношения между хората, както и в гражданска инициатива “Глобален Добрич”, обединяваща усилия на добричлии от близо и далеч за по-добро бъдеще.



Защо виждаме почти същите резултати? Апатични ли са гласоподавателите? А политиците?

Демокрацията е бягане на дълги разстояния и за тази цел трябва да събираме сили и физически, а най-вече сили на ума. Гражданите не са апатични, напротив, те усещат всичко на гърба си - всеки следващи избори, всеки ден без редовно правителство. Големият брой около 60% негласували също живеят в тази страна, но не намират за кого да излязат да гласуват, това не ги прави апатични.

Хванали сме се на хорото, както се казва, и е наша задача да покажем на тези хора, че има смисъл. Ако излязат повече хора да гласуват ще има по-голям шанс да излезем от политическата криза - от избори на избори, със служебен кабинет, който няма всички механизми на редовния и най-важното, липсва работещо Народно събрание, което да води политиките. Законите, които всеки път залежават в деловодатвотото на Народното събрание са важни, но през последните две години така и не идва моментът за тях.

Политиците от друга страна са много различни. Не може да бъдат поставени под общ знаменател, макар много хора да правят това. Мисля, че вече е ясно, че има разделение и то за съжаление не е на политически идеологии, а е на лоши и добри, на корумпирани и принципни.

Това ли очаквахте?

Влизаме във всяка кампания с надеждата, че нещата ще се променят към по-добро. Както вече е ясно, нашите противници загубиха много важни за тях позиции, като София и Пловдив, и в този ред на мисли, можем да откроим късчета победа, но общата картина не е по-добра за обществото.

Смятате ли, че ще се състави правителство?

Отново шансовете за съставяне на правителство са сякаш затихнали, може би за това ще трябва да се направят много компромиси, които може би е и непосилно да направим.

Със сигурност ние ще седнем на масата за преговори, със сигурност акцент ще е правосъдната система, но все още е прекалено рано, за да знаем ще има ли правителство или не.