Кметът на община Тервел: Новото НС трябва първо да приеме Закона за държавния бюджет

Избирателната активност в община Тервел е с 3% по-висока от тази на предходните парламентарни избори през октомври 2022г.

Кметът на община Тервел: Новото НС трябва първо да приеме Закона  за държавния бюджет

Кметът на община Тервел Симеон Симеонов пред Добрич Онлайн: 



И поредният изборен ден мина. Мислите ли, че политическите партии ще успеят да излъчат  редовно правителство?

Да, поредните избори за Народно събрание са вече в изторията. В Община Тервел  има увеличение на броя на гласувалите спрямо последните парламентарни избори – само с 3 %, но това е обнадеждаващо. Мисля, че политическите партии и коалиции, които са най-силно представени в състава на Народното събрание имат дълг към хората, които са ги подкрепили и трябва да направят всичко по силите си, за да дадат на тези хора нужната стабилност и сигурност. А това може да стане само тогава, когато съставят редовно правителство, с ясна и съответстваща на проблемите на обществото програма за действия и измерители на резултати.

Важно ли е за дейността на общината да има редовен кабинет? 

Определено е важно. Липсата на редовен кабинет и Народно събрание води до липса на бюджет. Икономическата ситуация в страната е динамична, всички проблеми на гражданите, на отделни браншове и бизнеси често рефлектират върху плановете и ангажиментите, които общините трябва да поемат, за да решат група проблеми. В условия без бюджет не може да се планира правилно и да се работи в пълна степен в полза на обществото. Допълнително, редица проблеми на общините изискват много време и поредици от срещи и съвместни действия с централната власт, което изисква приемственост в действията. Правителствата, които имат кратък хоризонт не могат да го гарантират и това само по себе си е пречка за нашата работа.

Без значение колко дълъг ще е животът на новото НС , кои са първите закони, които  трябва да приеме, за да функционират нормално българските общини?

На първо място е Законът  за държавния бюджет. Аз мисля, че въпреки притесненията на всяка партия от реформи, има сектори , които толкова спешно се нуждаят от промяна, за да заработят в полза на гражданите и бизнеса, че новото Народно събрание трябва да се фокусира върху законодателство, което ще доведе до смислени и балансирани реформи в тези „болни“ сфери. Проблемите са много, но някои се открояват и политиците знаят кои са те  - тези, които хората са поставяли най-често в срещите си с тях.

Ще повлияе ли политическата несигурност на предстоящите местни избори?

Хората достатъчно добре разграничават видовете избори и на местни избори дават вот за кметове и общински съветници.Знаят и кои са местните проблеми, за които да изискват решение от кмета. Но, да , политическата нестабилност води до трудности и за участниците в местната власт . Държавата ни е парламентарна република, което изисква взаимодействие между централната и местната власт.