От архивите на Галерията: художникът-екскурзовод Тодор Балев

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: художникът-екскурзовод Тодор Балев

С назначаването на Тодор Балев за „художник-екскурзовод“ започва преустройството в предоставените за галерия помещения в партерен етаж на най-оживената улица в града.




Тодор Балев, Янко Атанасов и Филип Филипов на откриване на изложба

Художествената галерия разполага с две зали експозиционната площ, оборудвани са фондохранилище и работно помещение. Уточняват се видът и разположението на осветлението, съобразени с разбиранията за добро възприемане на платната. С помощта на Димитър Русев от отдел „Култура“, Тодор Балев прави първите стъпки по откупуване на картини, събиране на фонд и уреждане на изложби в галерията.


Тодор Балев "Балчик III"

С файтона на съвета те предприемат първите „експедиции“, предимно в града, като посещават по-известните фамилии, за които знаят, че притежават картини предимно на добрички стари майстори. Още тогава им се отдава възможността да откупят картини на Владимир Димитров – Майстора от племенника му. Посещават сградите на общини, банки, професионални съюзи и училища и намират и откупуват картини. Местните фамилии Костови, Сапунджиеви, Ханджиеви, Ючормански се отзовават и отдават картини от местни добруджански художници за временно ползване. В началото са събрани 32 картини.


Тодор Балев "Рибарски мрежи"


Тодор Балев "Хлебен ден"


Тодор Балев "Голямата дюна"


Тодор Балев "Портрет на Стоян Венев"

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“ и архива на галерията)