BluePo!nt: 60% от българите очакват позитивни промени в живота си

Това става ясно от количественото проучване на маркетинговите специалисти от „BluePo!nt“. Те представиха резултатите в съвместно събитие с комуникационната група „TheSmarts“

BluePo!nt: 60% от българите очакват позитивни промени в живота си

Съществува разбиране, че ние българите сме сърдити и сприхави. Събитието на “TheSmarts”, в партньорство с „BluePo!nt”, контрира тази теория. 



В рамките на събитието „По-щастливи от очакваното“ създателят и директор „Анализи“ на “BluePo!nt” Юлиaн Добрев, заедно с психолога Младен Владимиров и управителя на „HILL International Bulgaria“ Ирена Жотева обсъдиха резултатите от проучването, наблюдаващо прогреса на щастие на над 500 изследвани лица. 

Изследването започва през 2018 година, когато анализаторите задават кратки въпроси, свързани с щастието на хората и очакват неподправени, истински отговори. През 2023 година „BluePo!nt“ повтаря анкетата и сравнява резултатите.

„Нещата не са толкова грозни и неприятни, както ги представя обществеността. Има изключително позитивни неща, които се случват в тази страна. Има неща, които дават усещане за щастие и видяхме възприятието за това щастие“ – обясни Юлиан Добрев. Той допълни, че извадката дава устойчиви резултати и е калибрирана спрямо основни демографски характеристики. 

Ето какво стана ясно от изследването: Крепкото здраве все още радва българите най-много, а най – малко хора са посочили своите мечти и вълнения за ощастливяващи. Нещо, което също прави българите щастливи е възможността да осигурят на децата си добро бъдеще, както и финансовата сигурност. 

Едно от изследваните лица казва: “Аз съм щастлив тогава, когато моите близки и роднини са живи и здрави, да имам покрив над главата си, да имам храна на масата си, да имам до себе си човек, който да ме обича. Kакво повече му трябва на човек“. 

През 2023 година анкетираните приоритизират семейството си пред работата повече (49%), отколкото преди няколко години (45%). 

Ако през 2018 година удовлетворените от живота си хора са били 67%, то сега те са с 6% повече.

Наблюдава се ръст и във вярването на хората, че тяхното щастие зависи само от тях. През 2023г. 42% от хората вярват в това, в сравнение с 38% от изследваните през 2018 година. 

„Това, че има ръст е добре. От данните видяхме, че все повече изследваните лица разчитат те да са сътворители на собственото си щастие. Това, което ние психолозите наричаме “външна локализация на контрол“ – да дойде друг да ни помогне, ние вече сме го обърнали към себе си“ – посочи психологът Младен Владимиров.

Събитието се проведе в “Blvd 138” в София. Присъстваха експерти от човешки ресурси и маркетинг, комуникационни специалисти и медии. 

А причината за събитието посочи един от организаторите Неделя Атанасова: „Изключително важно е да разясним фактите, особено предвид условията, в които живеем през последните години. Българите сами за себе си смятат, че са нещастни, че мрънкат и че „викат неволята“. Затова е добре да им покажем, че ситуацията не е точно такава. Дори в трудни времена българинът се адаптира към условията и продължава да прогресира, и да търси добри условия за себе си и близките си. Затова за нас беше важно да направим това събитие“, заключи тя.