Георги Събев: Министерството на земеделието застава зад протестите на зърнопроизводителите

Ден преди зърнопроизводителите да излязат на протест по главните пътища, водещи към граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам зам.-министърът на земеделието Георги Събев заяви в Добрич, че подкрепя техните искания

Георги Събев: Министерството на земеделието застава зад протестите на зърнопроизводителите

Отпуснатите от Европейската комисия 16.75 милиона евро за подпомагане на земеделците в България заради безмитния внос на зърно от Украйна са крайна недостатъчни. Това заяви днес Георги Събев и подчерта, че усилията ни като държава са браншът да бъде подпомогнат в тази сложна ситуация на европейско ниво. По думите му сериозен проблем в България е вносът на слънчоглед, който е увеличен спрямо 2021 година с над 20 пъти – от 37 000 тона, внесени от Украйна през 2021 година, до над 830 000 тона през 2022 година, което е безпрецедентна ситуация за нашата страна.



„Надявам се, че ЕК ще се вслуша в призива на засегнатите държави като България, Румъния, Чехия, Полша. България плаща цената за т.нар. коридори за солидарност, които констатираме, че не функционират като коридори за износ към най-нуждаещите се трети страни“, категоричен е Георги Събев. Именно това ,според него, е и поводът за протестните действия на зърнопроизводителите. Събев увери, че те имат пълната подкрепа на Министерството на земеделието, тъй като тук говорим и за социален момент, а не само за един бранш, визирайки изплащането на рентите. „Вносът на украинско зърно има много по-широк проблем и не е просто натиск върху един сектор“, посочи зам.-министърът. Според него трябва да се търсят кардинални решения, а не просто спорадични спускания на финансови помощи, защото те не могат да бъдат достатъчни. 

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев обърна внимание и на притесненията на зърнопроизводителите по отношение на скъпото им производство и сеитбата, която им предстои.