Днес е Международен ден на театъра

Идеята за отбелязване на подобен ден идва за пръв път през 1961 г. от Международния театрален институт

Днес е Международен ден на театъра

Институтът е организация, обединяваща хора от цял свят, които са свързани с театралното изкуство. Организацията е част от системата на ЮНЕСКО и насърчава сътрудничеството между театралните артисти по цял свят. На 9-тия Световен конгрес на организацията във Виена, президентът на конгреса Армията Кивима предлага да се създаде Световен ден на театъра. Чрез публично одобрение предложението се приема.



Оттогава отбелязваме празника на 27 март, който се свързва още и с откриването на „Театъра на нациите” в Париж.

В България отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите „ИКАР“ – най-престижното отличие за сценични изкуства. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. По традиция в седмицата преди 27 март се провежда Софийски театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.

„Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение. Tой умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. Но той е и нещо много повече от това, защото може и да образова.”

 Джуди Денч