И туризмът се обяви срещу шистовия газ

"Албена" АД е твърдо против проучванията и добива на шистов газ в Добруджа.

И туризмът се обяви срещу шистовия газ

От курортния комплекс днес разпространиха свое становище относно проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

 

"За нуждите на нашата стопанска дейност ние сме пряко заинтересована страна да опазим почвата, въздуха и водата чисти от всякакъв вид замърсявания. Не можем да не обърнем внимание и на факта, че много от служителите ни живеят в райони, където правителството на Република България обяви, че ще бъдат извършвани проучвания за добив на шистов газ по метода на „хидравлично разбиване”. Поради голямата и реална опасност, която съществува от извършването на подобни проучвания за замърсяване на околната среда, застрашаване живота и здравето на живущите в околността, ръководството на „Албена” АД е твърдо против подобен вид дейности.", се казва в становището.

 

Позицията на Албена е, че преди да се предприеме каквото и да било мероприятие свързано с „хидравлично разбиване” и употреба на токсични и канцерогенни химикали, следва да бъде подложено на обществено обсъждане, като за изясняването на въздействието върху околната среда е задължително да бъдат изслушани всички учени и практикуващи подобен вид дейност.

 

Нашето мнение е за постигане на законова забрана на всякакъв вид дейност, която води до риск за здравето на хората и чистота на природата, завършва писмото на Красимир Станев - изпълнителен директор на „Албена” АД.