За пръв път отбелязваме Деня на европейските автори

В детска градина № 23 „Звездица“ ще отбележат деня с четене с драматизация на „Истории с Мечо Пух”

За пръв път отбелязваме Деня на европейските автори

Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, обявява стартирането на нова европейска инициатива – Ден на европейските автори. Днес е първият път, в който отбелязваме този ден, а занапред ще отбелязваме деня във всеки последен понеделник от месец март, за да насърчаваме четенето, най-вече при младите хора.



Новият общоевропейски празник цели да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейците с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

Денят на европейските автори иска да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учещите на подходящи способи чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.

На 27 март 2023 г. средните училища в страните членки са поканени чрез четене на глас да отбележат Деня на европейските автори.