Всички рибари от задържаните кораби в Румъния се прибраха. България чака официалните документи по случая

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев се срещна с рибари в Балчик, след като по-рано днес те поискаха оставката на директора на ИАРА доц. д-р Ваня Стаматова

Всички рибари от задържаните кораби в Румъния се прибраха. България чака официалните документи по случая

Българските риболовни кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна на целия ЕС. На ниво ЕС за Черно море има квота и ограничение единствено за калкан и цаца. Затова и от Министерството на земеделието не смятат на този етап, че е допуснато нарушение от нашите кораби. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието Георги Събев, който се срещна с рибари в Балчик и проведе разговор с тях. По думите му България все още очаква официален документ от румънска страна, а в същото време има задържани български кораби. Такъв документ не е предоставен и на нашите инспектори от ИАРА, които са участвали в проверката. „Смятам, че това е основание за много въпроси“, посочи ресорният зам.-министър.



Утре се предвижда да се проведе среща в Министерството на земеделието между рибарите и администрацията. „Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка и с българския посланик там и смятаме, че има много съмнения относно законността на този акт“, категоричен е Георги Събев.  Българските кораби са били задържани въз основа на изисквания на румънското законодателство, но не и на европейското в сферата на рибарството, а то има превес над всякакви видове национални декрети и разпореждания. 

Липсата на официални документи по случая със задържаните кораби и екипаж в Румъния буди сериозни притеснения, допълни Георги Събев. 

По отношение на поисканата по-рано днес оставка на директора на ИАРА зам.-министър Събев уточни, че в момента, в който се констатира основание за искането на такава отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки. Той уточни, че ако сега се премине в подобни административни процедури, това би навредило точно в този момент на сектора. Той допълни обаче, че при констатиране на нарушения ще бъде поискана отговорност.