Д-р Александър Симидчиев: Здравеопазването е ключовата система за всяка държава

Д-р Александър Симидчиев и доц. Антон Тонев, кандидати за народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България”, участваха на кръгла маса в Добрич по проблемите, свързани с българското здравеопазване

Д-р Александър Симидчиев: Здравеопазването е ключовата система за всяка държава

Здравеопазването е във всички политики на държавата – в спорта, в екологията, в културата, в инфраструктурата, в регионалното развитие и най-вече в образованието. Това е сложна система, която изисква да се гледа на нея от различни гледни точки – на лекаря, на пациента и на обществото. Това заяви д-р Александър Симидчиев по време на срещата си с колеги в Добрич. Здравеопазването, според него, е и ключовата система, защото без нея не можем да имаме икономика, тоест няма кой да генерира парите в държавата. По думите на д-р Симидчиев 70% от здравето на една нация се определя от фактори извън здравната система – образование, икономика, околна среда и навици (тютюнопушене, алкохолизъм, наркомании). 


В областта на здравеопазването са необходими сериозни реформи, подчерта д-р Симидчиев, който счита, че дори и с повече пари за здраве при тази система българският народ няма да стане по-здрав. „Здравеопазване се прави с икономика, с инфраструктура, но най-вече с образование“, категоричен е д-р Симидчиев. Според него е наложително да бъдат въведени профилактични програми и призна, че разходите за здравеопазване в този случай ще скочат още повече, но в дългосрочен план системата ще започне да се подобрява и да е по-ефективна в постигането на целите за по-здрава нация. 

На срещата доц. Антон Тонев отбеляза, че през последните 15 и повече години в здравеопазването се наблюдава решаване на проблемите на парче, изкърпване на ситуацията. Според него е необходима цялостна реформа, а не имитиране на дейност. „В политическата система, която наблюдаваме през последните години, здравеопазването не е било приоритет, залъгвали сме се, че е важно да има българско здравеопазване“, посочи доц. Тонев. По думите му през 2010 година средната възраст на личните лекари у нас е била 48 години, в момента е 56. „Съвсем скоро дупката, която ще се отвори, ще е огромна“, категоричен е той. 

Част от промяната в перспективата за развитието на младите лекари в България, според двамата медици, е на първо място да се увеличат местата, на които те да могат да специализират. Второто е единственият работещ и устойчив модел, според тях, в който болниците да имат нужда от специализант, специализантът да има нужда от болница, а системата да има нужда от специализант и болница.  

Д-р Симидчиев обърна внимание на статистиката за област Добрич и посочи тревожните данни, че няма друг район в България, в който медицинските сестри да са толкова малко. Едното от възможните решения, според него, е създаването на филиал на МУ Варна. Статистиката сочи също, че област Добрич е на едно от челните места в страната по рак на белия дроб, а смъртността от захарен диабет тук е над средната. „Причините за всичко това трябва да бъдат намерени и преодолени“, посочи още д-р Симидчиев. 

Според д-р Симидчиев моментът за реформа в здравеопазването е бил пропуснат преди 30-тина години и днес системата е поставена пред още по-сериозен проблем. Реформата в здравеопазването е изключително сложна, защото тя трябва да се извършва, докато здравеопазването функционира, защото не може да бъде спряно.

По време на срещата присъстващите в залата лекари и медицински сестри поставиха въпросите, свързани с кадровия дефицит, липсата на добре развита доболнична помощ, както и трудностите пред общинските болници, особено когато са в малки и отдалечени населени места. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!