Асен Атанасов: Изборите ще решат как ще живее следващото поколение

Асен Атанасов е кандидат за народен представител от 8 МИР от листата на ПП-ДБ, с преференция 104 в бюлетината

Асен Атанасов: Изборите ще решат как ще живее следващото поколение

Кой сте вие, г-н Атанасов – за онези, които не ви познават или ви знаят слабо?



Живея и работя в гр. Балчик. Имам дъщеря на девет години. Адвокат съм по професия и съм член на Варненската адвокатска колегия от 2002 г. През 2010 – 2013 г. бях юрисконсулт в община Балчик. В практиката си специализирам главно в областта на гражданското и административното право, възлагането на обществени поръчки и процедури по Закона за устройството на територията. Като адвокат, освен обслужване на частни и корпоративни клиенти съм предоставял абонаментно правно обслужване и на редица публично-правни субекти – общини, лечебни заведения, сдружения с нестопанска цел.

Кога се включихте в политиката?

Участието ми в политическият живот на страната е от момента, в който навърших 18 години, но единствено от позицията на гражданин и избирател с десни убеждения. Преди местните избори през 2019 г. д-р Парсек Салбашян, който успешно оздравяваше местната многопрофилна болница в Балчик като нейн управител, ме зарази с типичната си харизма и енергия да участвам. До този момент, независимо от политическите си убеждения, виждах себе си основно в експертна и гражданска позиция. След успешната за листата изборна кампания, през май 2020-а бях избран за  председател на общинската организация на ПП “Демократи за силна България” Балчик. Изборът ми или по-скоро съгласието ми да поема председателското място на единствената партия в България, за която “десните политики” не са лозунг, а смисъл на съществуване, беше фактът, че след местните избори през 2019 г. поех за период от две години юридическото обслужване на Общински съвет Балчик, и както можете и сами да се досетите, разбрах, че експертността не само не е достатъчна, но е необходим много сериозен политически и граждански натиск на местно  ниво. Натиск за осъществяване на политики и приемане на решения, които не просто да са в обществен интерес (нещо което в много случаи не се случваше), но и същите да осигуряват качествено нов стандарт на живот на жителите на всички населени места в общината, и да осигуряват достъпност до реалната политика на всеки един гражданин, гарантират опазване на и общинската собственост и осигуряват и ангажирана с проблемите на гражданите администрация.

Което предполага и гражданска политическа активност.

Събитията от лятото и есента на 2020 г. не оставиха нито един гражданин с будно съзнание и отворени очи безучастен към случващото се в страна. С областния председател на ДСБ в Добрич  Милена Керанова организирахме първия антикорупционен протест на „Демократична България“ в Добрич, а на 2 септември 2020 г. После, отново заедно с основните лица на „Демократична България“ – Добрич, бяхме пред сградата на Народното събрание. Всички помнят случилото се впоследствие. Но последвалите събития не сломиха вярата в посоката, която пое демократичната общност, даже напротив. Те ни сплотиха и дадоха ясен знак, че тя не само е правилна, но е и единствено вярната и гарантираща добро европейско бъдеще за страната ни.

През последните години все по-отчетливо се виждаше, а и сега се вижда ясно, че управлението на Борисов е неспособно да ни изведе напред. По ред причини, ще изброя само най-важните: тежките корупционни зависимости на всички етажи на властта, липсата на реално желание за реформиране на съдебната система, особено в структурите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, обслужваща интереси на задкулисието, дефицитът  на законодателни инициативи за бързо присъединяване към еврозоната, зависимите регулатори, феодализирането на местната власт.

Но ГЕРБ не можа да се върне на власт, дори след като спечели последните избори.

Именно проведените парламентарни избори през 2021 г. и през 2022 г. и като резултати, и като парламентарна активност показаха тежки сраствания между олигархични кръгове на всички нива. Показаха, че отпорът срещу започналата промяна няма да е слаб, че нездравите икономически практики са развили дълбоки корени и няма да се откажат без бой от позициите си. И това сякаш ни подтикна към „единение“ – дума, която чух за пръв път в този контекст от Иван Костов – единение на всички основни демократични партии в дясно от центъра. Единение на база ясен курс към модернизация на страната във всички сектори на държавното управление, курс към сърцето на Еврозоната, на връщане на доверието в институциите, на спешни законодателни мерки, необходими за прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост и плана REPowerEU на Европейския съюз, на работещи регулатори за защита интересите на гражданите. И не на последно място, но не и по важност, курс към гарантиране на правовия ред, чрез реформиране на прокуратурата.

Но тази съдебна реформа не омръзна ли вече на хората, мнозина смятат, че тях лично тя не ги касае.

Стараем се и аз лично се старая тази тема да стане достъпна и на хора, чието ежедневие не предполага работа с юридическа или философска терминология. Защото изключително важно е не само да строим пътища и магистрали, но също токова важно е как ги строим – дали сме спазили проектните нива и количества на вложени материали, дали асфалтовото покритие е с дебелина 12 или 24 см. Защото това ще определи и продължителността на експлоатация, но и по-важното, че е гарантиран животът и здравето на хората. Изключително важен е контролът, който държавата осъществява – и ако го няма, страдат всички, застрашени са животът и здравето на всички ни, затова правовата държава с работещи институции е от жизнено необходима за всеки. В настоящата кампания водачът на нашата листа в Добрич Ивайло Мирчев не се умори да дава примери от Румъния – колко политици и администратори от високите етажи на властта са осъдени и са в затвора. Контрастът с България е поразителен в това отношение, а икономическото ни изоставане от северната ни съседка сякаш заради това е вече закономерно.

Какви са вашите приоритети за 49-ия парламент?

Ако има нещо, с което мога да отлича настоящата кампания, конкретно по отношение на листата на „Продължаваме промяната – Демократична България” в МИР- Добрич, за мен лично това е избистреният фокус, ясните приоритети. Отдавам го не само на фигурата на безспорния лидер, какъвто е водачът на листата, но и на факта, че обединението донесе онзи капацитет, онази могоспектърност, която всяка политическа сила с претенции да управлява следва да има на разположение. Всеки един от първите трима в листата е бил народен представител, а това вече е капацитет. Капацитет е и подборната предизборна програма на ПП-ДБ, която разписва детайлни и дълбоки мерки във всички области.

Изборите на 2 април са много важни и ще определят бъдещето на страната ни за дълги години напред. В тях е заложено времето и възможностите на поколението след нас. Него имаме задача да гарантираме.

Очаквам през тези дни много от нас, гражданите на България, гражданите на Добруджа и на Североизточния черноморски регион, да направят своя решителен избор на 2 април. Да определят сами бъдещето си, да не го оставят в ръцете на другите. Уверен съм, че всеки от нас има какво да каже. Нека да извиси своя глас, за да бъде чут. Има смисъл от тези избори. С номер 12, обединени има как!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!